tiistai 16. huhtikuuta 2024

S Brittiläinen imperiumi siunauksellisesti lakkautti orjuuden, ja myös panosti hommaan todella paljon

Biggar huomauttaa, että britti-imperiumi oli ensimmäinen, joka lakkautti orjuuden ja käytti huomattavia resursseja orjuuden vastaiseen toimintaan. Tämä ei tee tyhjäksi niitä kauheuksia, joita orjalaivoilla ja plantaaseilla tapahtui, ja näitä kuvottavia esimerkkejä Biggar esitteleekin perinpohjaisesti. Silti ei tule unohtaa sitä, että britit maksoivat orjuuden vastaisesta toiminnastaan kalliin hinnan. 1800-luvun loppupuolella briteillä oli yhtäaikaisesti parhaimmillaan 36 sotalaivaa, joiden tehtävä oli pysäyttää ja ratsata orjalaivoja ja orjuuden vastainen toiminta nieli merkittävän osan brittilaivaston resursseista. Brittilaivaston luoma paine oli myös keskeinen syy siihen, että esimerkiksi Brasilia luopui orjakaupasta.

[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]

2 kommenttia:

  1. Mahtoivatko brititkin luopua orjuudesta lähinnä siksi, että teollinen vallankumous oli tehnyt sen alkuperäistä tarkoitustaan vastaamattomaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, taloudellinen perusta asialle oli jo laskettu.

      Poista