sunnuntai 7. huhtikuuta 2024

S Natsimaahanmuuttaja, joka ei koskaan todella integroitunut Ruotsiin

Folke ja Vera Schimanskin isä Hans oli saksalainen natsi, joka liittyi puolueen taistelujärjestöön SA:han jo vuonna 1933. Toisen maailmansodan jälkeen Punainen Risti evakuoi perheen ruotsalaisen äidin ja lapset valkoisessa bussissa Ruotsiin ja uuteen elämään.

Folkesta tuli nuorena vasemmisto­aktivisti ja kommunisti. Vera taas liittyi uusnatsistiseen Nordiska rikspartiet -puolueeseen (NRP) ja avioitui puolueen johtajan Göran Oredssonin kanssa. NRP:n puheenjohtajana Vera toimi 1970-luvulla. Hän jäi leskeksi vuonna 2010, jolloin myös puolue lopetti toimintansa. Aatettaan hän levittää silti yhä edelleen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kunniajäsenenä.

Sisarukset eivät ole puheväleissä, eikä Folke ottanut yhteyttä Veraan kirjaa tehdessään.

– Hän jatkaa natsistista agitointiaan. Ajattelin antaa hänelle siitä muistutuksen, jota hän ei unohda, sanoi Folke Schimanski Dagens Nyheterin haastattelussa.

– Pidän häntä maahanmuuttajana, joka ei ole koskaan integroitunut. Hänen mielestään kaikki on pielessä tässä demokraattisessa Ruotsissa, jossa järjestetään Pride-festivaaleja.

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 14.2.2024 julkaistussa Jouko Juonalan kirjoittamassa kolumnissa Tarinat kahdesta ”natsi­kuningattaresta” kylmäävät – silti niiden kertominen on tärkeää.]

[Tärkeää on huomata, että monetkaan natsimaahanmuuttajat eivät integroidu vastaanottavaan yhteiskuntaan.]

[Yhtä on tärkeää kuitenkin huomata myöskin se, että jos vastustaa natsien maahanmuuttoa, on maahanmuuton vastustaja.]

2 kommenttia:

 1. Itse asiassa Hans Schimanski oli näitä myöhäisherännäisiä, jotka liittyivät Puolueeseen ja SA:han vasta Hitlerin valtaannousun jälkeen ja joita Wanhat Taistelijat katselivat hieman nenänvarttaan pitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Kun siinä vaiheessa sellainen oli jo täysin vaaratonta, niin ei ansainnut yhtä suurta kunnioitusta.

   Myöhemmin juutalaisten pelastajana tunnetuksi tullut Oskar Schindler taas liittyi tshekkoslovakialaiseen sisarpuolueeseen silloin, kun sellaisesta saattoi joutua vaikeuksiin.

   Natsimaissa on karriäärinatseja, ja kommunistimaissa karriäärikommunisteja.

   Poista