tiistai 9. huhtikuuta 2024

S Kirjastovandalismi

Olisiko kaiken varalta hyvä piilottaa kirjoja esimerkiksi vedenpitäviin säiliöihin, joita voisi haudata maahan? Tai voisiko kirjat latoa seinien sisään, jossa ne myös toimisivat eristeinä, mutta voitaisiin ottaa tarvittaessa luettaviksi?

Mutta eivätkös kirjastot ole niitä paikkoja, joissa kirjat ovat todellisessa hyötykäytössä ja säilyvät asianomaisessa kunnossa vaikka ikuisesti?

Olepa viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana nähnyt sellaista kirjastovandalismia, että tämä ajatus on menettänyt kaiken uskottavuutensa.

Epäilemättä kansalliskirjastossa on kappale hyvin monia kirjoja, mutta entäs, jos niitä tarvitsijoita onkin enemmän kuin yksi? Entäpä, jos tarvitsijoita olisi muuallakin kuin Kruununhaassa tai Suur-Helsigissä?

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 20.2.2024 julkaistussa merkinnässä Vindicatio librorum.]

6 kommenttia:

  1. Ei kirjoja tarvita lähitulevaisuudessa enää mihinkään, kun kukaan ei pysty lukemaan tekstiä enempää kuin älyhärpäkkeen näytölle mahtuu.
    Seuraavassa kehitysvaiheessa kukaan ei enää osaa lukea, vaan katselevat ja kuuntelevat vain videoita kuin leikki-ikäiset lapset.

    Sitten Kiinan ei tarvitse kuin kävellä sisään ja ottaa kaikki haluamansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Mutta onneksi sentään Suomessa nykyään älykkäät naiset lisääntyvät enemmän kuin vähemmän älykkäät. Kuulemma.

      Poista
    2. Se olikin uutinen.
      Tähän asti kun sikiävimpiä ovat olleet ne, joiden ei olisi suotavaa lisääntyä.

      Poista
    3. Ja toivottavasti pitää paikkansa. Kulttuuri vie meitä idioluutioon, joten olisi kyllä kiva, jos olisi olemassa jokin voima, joka tätä kehitystä vastustaisi.

      Poista
  2. Tulee mieleen säilyvyydestä mv filmit. On säilynyt todella hyviä. Itselläkin isoisä 20 luvun ratikkakuskin univormussa. Miksi oli noin hienoja?

    VastaaPoista