keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

S Adam Smithin perusteella kapitalismi on markkinatalouden syöpä

Kirjassa selkeytetään sitä, miten kapitalismi eroaa toimivasta markkinataloudesta. Ihmiset ovat vuosituhansien ajan ostaneet, myyneet ja vaihtaneet tavaroita, jotta he saavat tyydytettyä perustarpeensa. Teoksessa viitataan markkinatalouden mallia hahmotelleeseen Adam Smithiin, joka näki myyjien moninaisuuden ja tasasuuruisuuden toimivan markkinatalouden elinehtona. Juuri myyjien moninaisuus ja tasasuuruisuus takaavat menestymisen edellytykset usealle.

Kapitalismi puolestaan ei tähtää perustarpeiden tyydyttämiseen, vaan jatkuvaan kasvuun – rahaa on saatava kaiken aikaa lisää ja varallisuutta kasvatetaan keinoja kaihtamatta. Tällöin menestymisen edellytyksiä on tarjolla kaiken aikaa pienemmälle porukalle. Kapitalismista onkin aiheellisesti puhuttu markkinatalouden syöpänä.

[Näin oli lausuttu Agricola-sivustolla 4.3.2024 julkaistussa Marika Haatajan kirjoittamassa artikkelissa Kirja kaikille meille, jotka emme kuulu maailman rikkaimpien joukkoon, joka on Samu Kuopan ja Riina Tanskasen kirjan Kapitalismin suuri illuusio esittely.]

[Monet tietävät nykyään, että markkinatalousajattelun klassikko, skotlantilainen Adam Smith (1723-1790) oli myös sosiaalinen ajattelija. Markkinatalous ja kapitalismi eroavat toisistaan talousjärjestelminä.]

2 kommenttia:

 1. Minä olen kyllä hahmottanut käsitteet "kapitalismi" ja "markkinatalous" tasan toisinpäin:

  kapitalismi on nimensä mukaisesti "pääomaoppi".
  Siinä kaiken alku ja lähde on pääoma. Sille perustetaan ja sen avulla voidaan perustaa uudelleen, jos kaikki muu on menetetty.
  Siksi pääomaan ei saa missään tapauksessa koskea!
  Sitä on vaalittava kuin elävää organismia, että sen voi luovuttaa elinvoimaisena seuraavalle sukupolvele.

  Markkinatalous sen sijaan on helppoheikkien taloutta, jossa pääomalla ei ole mitään merkitystä.
  Se voidaan myydä koska vain eniten tarjoavalle kuten aivan kaikki muukin ja jos kaikki sen vuoksi menetetään...
  No, konkurssi on vain markkinatalous-helppoheikin hengähdystauko!

  Minusta kapitalismin ja markkinatalouden käsitteet on hässitty samalla tavoin kuin liberalismin ja äärioikeiston käsitteet.

  VastaaPoista