lauantai 7. tammikuuta 2023

S Maailmanlopun odotus on länsimainen ilmiö, ei mayojen

Etenkin mayojen tähtitiedettä tunteva Aveni muistuttaa, etteivät mayoja kiinnostaneet ihmiskunta, aurinkomyrskyt, napojen kääntymiset tai mustat aukot. He eivät olleet helio- tai galaktokeskeisiä vaan paikkasidonnaista väkeä. Mayat seurasivat aikaa ja taivaankappaleiden liikkeitä rituaaliensa ja viljelyn tarpeisiin. Heitä huolettivat valtion pysyvyys ja satonäkymien hyvyys, ja he hakivat takuita siitä, ettei mikään muuttuisi. Jos loppua jotkut etsivät, niin me.

Maailmanlopun ennustusten historiaa tutkineet Pennsylvanian valtionyliopiston antropologian professorit Matthew Restall ja Amara Solari ovat täsmälleen samaa mieltä. Heidän mukaansa espanjalaiset veivät tuhon odotuksen Amerikkaan. Kun vuosisadat kuluivat, historia unohtui ja maailmanloppua alettiin pitää mayakulttuurin ilmentymänä.

[Näin oli lausuttu Tiede-lehden numerossa 12/2012 julkaistussa Tuula Kinnarisen kirjoittamassa artikkelissa Mistä näitä tuomiopäiviä tulee?.]

[PS. Niilo Paasivirta on koonnut yhteen tunnettuja ja vahvistettuja maailmanloppujen ja ylöstempausten ajankohtia.]

2 kommenttia:

  1. Eihän se mayojen kalenterin päättyminen vuoteen 2012 mitään maailman loppumista tarkoittanut, vain kalenterin loppumista.
    Mutta kun asia oli niin paljon mehukkaampi ja sen myötä myyvempi apokalypsinä tarjoiltuna.
    When the legend becomes fact, print the legend, sanoi Maxwell Scott.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mäkin olin aivan kauhuissani, kun lähestyttiin gregoriaanisen kalenterin vuoden 2022 loppua.

      Poista