Sosialistisella järjestelmällä oli olennaisissa kohdissa yhtäläisyyksiä fasismiin ja trotskilaiset pitivätkin sitä perustellusti yhtenä fasismin muotona. Kyseessähän oli ennen muuta kaikkialle tunkeutuva valtiokeskeisyys, etatismi ja vaatimus ihmisen alistumisesta kokonaan valtion määräysvaltaan. Putinismihan yrittää nyt samaa uudestaan.
Harvoissa poikkeusihmisissä heräsi tämän takia aktiivisen vastustamisen halu ja he kävivät toivotonta taistelua valtakoneiston kaikkivaltaa vastaan. Useimmat sen sijaan alistuivat ylivoiman edessä ja kehittivät omat strategiansa, joissa hyödynnettiin systeemin heikkouksia: vastavuoroisten palvelusten järjestelmä eli blat korvasi puuttuvan markkinamekanismin ja kaikenlainen silmänpalvonta ja fiktiiviset suoritukset auttoivat pitämään pienen ihmisen puolta Isoa veljeä vastaan.
[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 16.10.2022 julkaistussa merkinnässä Koko maailman esikuvasta kuilun pohjalle, jossa käsitellään Anna Helteen & Pia Koivusen kirjaa Neuvostoliitto muistoissa ja mielikuvissa.]
Kiinassa on saatu nähdä, että kun sosialistista valtiojärjestelmää aletaan purkaa sallimalla kilpailutalous valtion kontrollissa, päädytään fascismiin.
VastaaPoistaKiina on nyt sitä, mitä Italiasta olisi voinut tulla, jos Mussolini olisi ymmärtänyt pysytellä sodassa puolueettomana ja varmistanut järjestelmän jatkuvuuden hallitulla vallansiirrolla valitsemalleen seuraajalle, jota mentoroi taustalta.
Kyllä. Halu imperialistisiin seikkailuihin oli hällä liian vahva. Varsinkin hallussa oleviin voimavaroihin nähden.
Poista