tiistai 24. tammikuuta 2023

S Knut Hamsun, edistyksellisyys ja rotuhygieeniset katsomukset

Hamsunin käsitykset rotuasioista ja kansanterveydestä menivät paljolti yksiin kansallissosialismin kanssa. Yhdysvalloissa asuessaan häntä oli inhottanut ”afrikkalaisten puoliapinoiden” läsnäolo, ja hän luonnehti maata ”mulattien hevossiittolaksi”. Hän piti juutalaisten joukkomuuttoa pois Euroopasta välttämättömänä valkoisen rodun puhtauden kannalta. Hamsunista oli mieletöntä, että terve lapsi saatettiin hylätä samalla kun vammaisten, rikollisten ja mielenvikaisten elämää pitkitettiin, ja hän kannatti eugeniikkaa elinkelpoisen aineksen elinolojen parantamiseksi.

Tällaiset näkemykset eivät Hamsunin elinaikana olleet mitenkään tavattomia, ja niitä kannattivat myös monet liberaaleina tai vasemmistolaisina tunnetut mielipidevaikuttajat. Demokraattisissa pohjoismaissa tehtiin pakkosterilointeja rotuhygieenisistä syistä, ja jotkut eurooppalaiset sosialistipoliitikot perustelivat kolonialisminvastaisuuttaan sillä, että sen myötä sivistysmaat saisivat riesakseen primitiivisten kansojen edustajia.

[Näin oli lausuttu Sarastus-levrkkolehdessä 22.10.2022 julkaistussa kauhistuttavan kirjailijan Timo Hännikäisen kirjoittamassa tekstissä Esipuhe Knut Hamsunin teokseen ”Ruohottuneilla poluilla”.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti