Moni raiskauksen kokenut on joutunut kärsimään kaksinkertaisesta traumasta: ensin itse tapahtuman takia, sitten yhteisön suhtautumisen vuoksi.
Kosovon patriarkaalisessa kulttuurissa seksuaalinen väkivalta nähdään kunniakysymyksenä ja häpeällisenä asiana, jota ei välttämättä haluta käsitellä julkisesti. Naispuolisia uhreja saatetaan syyllistää viehättävyydestä ja itsensä alttiiksi asettamisesta. Monet miehet taas kantavat häpeää siitä, etteivät he ole pystyneet suojelemaan vaimoaan. Siksi moni ei kerro tapahtumista kenellekään.
”Raiskausten psykologisista, henkisistä ja terveydellisistä vaikutuksista on paljon tutkimusta, mutta paljon vähemmän keskustellaan perheelle aiheutuvista epäsuorista traumoista. Raiskaus vaikuttaa muihinkin kuin yksilöön. Se vaikuttaa koko yhteisöön”, Rushiti muistuttaa.
[Näin oli lausuttu maaima.net-sivustolla 6.10.2022 julkaistussa Teija Laakson kirjoittamassa uutisartikkelissa Kosovon sodan seksuaalinen väkivalta loi hiljaisen trauman, jota puretaan yhä – ”Valtion tunnustus on monille avain normaaliin elämään”, kertoo raiskattujen oikeuksia yli 20 vuotta ajanut Feride Rushiti.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti