maanantai 13. kesäkuuta 2016

Georgia on lumoava paikka {S}

Se on lumoava paikka, Gruusia, ja sillä hetkellä kun sieltä lähtee, se muuttuu unennäöksi. Ja sen ihmiset ovat lumoavia. On totta, että heidän maansa on koko maailman rikkaimpia ja kauneimpia, ja he elävät sen mukaan. Ja nyt me ymmärsimme täydellisesti, miksi venäläiset olivat aina sanoneet meille: "Ennen kuin olet nähnyt Gruusian, et ole nähnyt mitään."

[John Steinbeck vuonna 1948 julkaistussa matkakertomuksessaan A Russian Journal (suomennos nimellä 'Matkalla Neuvostoliitossa' ilmestyi vuonna 2002); Ja Gruusia on nykykielessä Georgia, koska maan kanta-asukit itse toivovat ulkomailla heidän maataan nimitettävän siksi, venäläisperäisen nimen Gruusia sijasta.]

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. (Äh. En saanut linkkiä toimimaan, siksi poistin edellisen kommentin.)

    Sakartvelo on todella hieno paikka. Olen käynyt. Jaa mikä Sakartvelo? No, se on Georgian omakielinen nimi samaan tapaan kuin Suomi on suomeksi "Suomi" ja ulkomaaksi "Finlandia" (tai jotain siihen suuntaan).

    Maan kutsumiseksi venäläiseen tapaan "Gruusiaksi" ei meillä todellakaan ole mitään perusteita. Mutta "Georgia"? Mitvit! Sehän on Yhdysvaltain osavaltio, yksi kolmestatoista perustajavaltiosta ja syvän etelän helmi. Saman nimen käyttäminen kaukasialaisesta valtiosta on hämmentävää, semminkin kun "Georgia" ei todellakaan ole Sakartvelon omakielinen eli endonyyminen nimi.

    Tämän suurenmoisen kaukasialaisen kansakunnan jäsenet kutsuvat itseään omalla kielellään "kartveleiksi", ja maastaan he käyttävät nimeä "Sakartvelo", so. "kartvelien maa". Loogista. Nyt on muutamia, jotka toivovat maan eksonyymin muuttamista lähemmäksi endonyymistä käytäntöä, nimittäin muotoon "Kartvelia". Michelange kannattaa lämpimästi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minuakaan sinänsä haittaisi. Suomikin voisi olla Suomia, ja englanniksi vaikka Suomy (vrt. Italy).

      Muistan takavuosilta jotain jupakkaa siitä, kun georgialaiset eivät halunneen maataan nimitettävän gruusiaksi. Georgia maan nimenä toki voi aiheuttaa sekaannusta, ja muistaakseni Yhdysvalloissa "sota Georgiassa" oli aiheuttanut hämmennystä.

      ...Linkit voi laittaa myös ei-klikattavina, jos ne ovat tarpeeksi tärkeitä.

      Poista