Kyllä Israel aloittaa neuvottelut heti, kun on neuvottelukumppani. Nykytilanteen jatkuminen ei ole Israelinkaan etu. Tuolta neuvottelukumppanilta vaaditaan kuitenkin muutamia asioita.
1. Sen pitää kyetä vastaamaan järjestyksestä sekä Länsirannalla että Gazassa
2. Sen pitää tunnustaaa Israelin oikeus olemassaoloon, jo tehdyt sopimukset (myäs palestiinlaisia velvoittava psa PL 242:ta) sekä sanoutua yksiselitteiseti irti terrorista. Jos hallitus koostuu Hamas ja Fatah -puolueista, on noiden järjestöjenkin tietenkin poistettava Israelin tuhoa vaativat kohdat peruskirjoistaan.
3. Sen pitää olla kansalaistensa silmissä legitiimi. Tämä ei välttämättä tarkoita täyttä demokratiaa; kylähän Kiinankin kanssa voidaan toimia. Hallinnon pitää olla legitiimi siksi, että muutoinhan Israel ei voi olettaa palestiinalaisten pidemmällä tähtäimellä sitoiutuvan rauhaan; jos sopimus tehdään jonkun pienen, brutaalisti valtaa pitävän klikin kanssa, on odotettavissa, että tuo hallinto jossain vaiheessa sortuu (Arabikevät on muuttanut kansalaisten odotuksia hallinnoiltaan arabimaailmassa)
Tuota neuvottelukumppaniahan odotetaan vielä vuosia. En oikein usko, että oikeisiin neuvotteluihin on mahdollisuuksia niin kauan, kuin Lähi-Idän sekasotku, etenkin Syyrian Sisällissota, jatkuu.
[nimimerkki "L" 25.5.2016 Tiede-lehden keskustelupalstan ketjussa Eikö Israel näe rauhanmahdollisuutta aitansa takaa?]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti