tiistai 27. lokakuuta 2020

S Republikaanien ja Demokraattien kristillisyys

 Kumpi tässä oikein vie, uskonto politiikkaa vai politiikka uskontoa?

– Varmasti molemmat vievät, Markus Tiittula sanoo.

– On liian yksioikoinen näkemys, että uskonto jotenkin pakottaisi evankelikaalit äänestämään republikaaneja ja Trumpia, koska aborttikanta sanelee päätöksen. Kristillisinä pidetyt arvot voisivat aivan yhtä hyvin johtaa heidät hylkäämään moraalittoman miehen ja tämän kyyniset tukijoukot. Kyseessä ei sitä paitsi ole yksisuuntainen tie: voi myös tulkita, että poliittisesti konservatiivinen ja oikeistolainen ideologia on ohjannut nämä ihmiset juuri jyrkintä linjaa vetäviin evankelikaalisiin kirkkoihin.

Tiittulan mukaan yhtä lailla rajallinen on selitys, että ateistit ja uskonnollisesti maltilliset äänestävät demokraatteja, koska heidän uskontonsa on sallivampi.

– On täysin mahdollista, että nimenomaan heidän suvaitsevaisempi poliittinen ja filosofinen ajattelunsa on saanut heidät valitsemaan itselleen maltillisen kirkon tai jättäytymään kokonaan uskonnollisten yhteisöjen ulkopuolelle.

Demokraattien hiljaisempi uskonnollisuus ei Tiittulan mukaan kerää otsikoita yhtä hyvin kuin republikaanien apokalyptiset varoitukset siitä, kuinka Yhdysvallat ajautuu kohti helvettiä, jos vasemmisto saa vallan. 

[Näin oli lausuttu Kirkko ja kaupunki -lehdessä 8.10.2020 julkaistussa artikkelissa ”Virus katuu hyökkäystään Donald Trumpia vastaan” – Tony Perkinsin kommentti kertoo Yhdysvaltain uskonnollisen oikeiston lujasta uskosta presidenttiin.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti