torstai 15. lokakuuta 2020

S Mustat yhdysvaltalaiset evankelikaalit eivät yleensä äänestä Trumpia

Kaikki herätyskristillisesti ajattelevat, teologisesti evankelikaalit, eivät kuitenkaan ole Trumpin kannalla. Jakolinja tässä kulkee melko lailla ihonvärin mukaan.

– Mustien teologiaan ovat vaikuttaneet sorto, orjuus, epäoikeudenmukaisuus ja vähempiosaisten laiminlyönti. Heidän raamatuntulkinnassaan yhteisöllisyys, empaattisuus ja pyrkimys tasa-arvoon ja reiluuteen ovat olleet keskiössä, ja Raamatusta korostetaan niitä tukevia kohtia. Valkoisten raamattupiireissä taas on korostettu enemmän yksilöllisyyttä, ihmisen syntisyyttä, katumusta, henkilökohtaista moraalia ja jumalallista tuomiota, Tiittula selvittää.

Eri näkemykset monista yhteiskunnallisista teemoista, kuten sosiaaliturvasta, rotukysymyksistä ja rikosoikeudesta poikkeavat, eri ryhmissä toisistaan melkoisesti. Siksi Raamatusta luetaan eri kohtia ja sen viestiä tulkitaan eri tavoin.

– Raamattu saa afroamerikkalaiset näkemään syitä äänestää demokraatteja, kun taas valkoiset evankelikaalit löytävät siitä vahvistusta uskomukselleen, että Jeesus kannattaa republikaaneja. 

[Näin oli lausuttu Kirkko ja kaupunki -lehdessä 8.10.2020 julkaistussa artikkelissa ”Virus katuu hyökkäystään Donald Trumpia vastaan” – Tony Perkinsin kommentti kertoo Yhdysvaltain uskonnollisen oikeiston lujasta uskosta presidenttiin.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti