torstai 1. lokakuuta 2020

S Yhdysvalloissa on muiden kuin rikkaiden usein vaikea sairastaa

Kokonaan ilman sairausvakuutusta ovat usein työuraansa vasta aloittelevat nuoret aikuiset, joita sairastaminen ei pelota. Juuri heidät vakuutuksen pakollisuus vetäisi vakuutettujen piiriin, jolloin kokonaiskustannukset henkeä kohti laskisivat. Toki amerikkalaisten sairausvakuutuksen tarjoaa usein työnantaja. Tästä puolestaan johtuu se, että jopa työpaikan vaihtaminen on terveysriski. Itse tunsin Virginiassa kolmikymppisen toimistotyöntekijän, joka siirsi viikkokaupalla lääkärikäyntiä silmätulehduksesta kärsiessään, koska odotti uuden työnantajansa vakuutuksen voimaanastumista. Edellinen vakuutus oli rauennut työpaikan vaihdoksen myötä. Toivoimme vain, ettei hän sokeudu silmästään. Ei sentään sokeutunut. Yksityinen hoitomaksu olisi saattanut olla tuhansia dollareita.

Toinen ystävä kertoi, millaista oli mennä sairaalaan kun isällä oli ollut sydänkohtaus: äiti ja siskot itkivät hysteerisesti kun eivät tienneet hoidetaanko isää kuntoon lainkaan. Pojan kohtalona oli neuvotella parin päivän aikana puhelimitse vakuutusyhtiön kanssa jokaisesta sairaalan ehdottamasta toimenpiteestä, että kuuluuko se vakuutuksen piiriin vai ei. 

[Näin oli lausunut blogissaan 11.9.2020 julkasemassaan merkinnässä Vaalit, Trump ja terveydenhoidon 9/11 Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Ari Helo.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti