lauantai 31. lokakuuta 2020

S Miksi Donald Trumpia äänestetään, osa 3

Työttömät tarvitsevat työpaikkoja, koska ilman töitä edes asumistaan ei voi millään kustantaa. Viimekätisenä sosiaaliturvana ovat usein vain ruokakupongit. Yhdysvalloissa on aina puhuttu hyvinvointipalveluista pelkkänä halveksittavana köyhäinapuna ja kansallisesta terveysvakuutuksesta sosialisoituna terveydenhoitona. Tämän vuoksi koko hyvinvointiyhteiskunta-ajattelu ymmärretään sosialismina, eli yleisenä pyrkimyksenä irrottautua kokonaan kansainvälisestä markkinataloudesta. Monet amerikkalaiset äänestävät ketä vain, joka lupaa muutoksen pitkään jatkuneeseen teollisuustyöpaikkojen katoon. Sen Trump lupasi neljä vuotta sitten. Lupaus oli merkittävä, koska teollisuustyöpaikat ovat aina olleet lähes ainoat vähänkoulutetun väestönosan kohtuullisesti palkatut työpaikat. Laajalla palvelusektorilla palkat ovat kurjat.

Toinen syy äänestää Trumpia on ollut hänen sinällään aito huolensa maan ulkomaalaispolitiikan huonosta hoidosta. Yhdysvaltain nykyisessä ulkomaalaispolitiikassa on vain kaksi linjaa, molemmat eksoottisia eurooppalaisesta näkökulmasta katsoen. Trump ja hänen liittolaisensa haluavat suitsia siirtolaisuutta kunnollisella rajavalvonnalla aivan kuten eurooppalaiset valtiot valvovat Euroopan unionin ulkorajoja. Oudoksi tämän republikaanien sinänsä ymmärrettävän linjan tekee trumpilainen propaganda, jolla maahan pyrkivät ulkomaalaiset leimataan lähtökohtaisesti rikollisiksi. 

[Näin oli lausunut blogissaan 11.9.2020 julkasemassaan merkinnässä Vaalit, Trump ja terveydenhoidon 9/11 Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Ari Helo.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti