tiistai 20. lokakuuta 2020

S Yhdysvaltain maallinen valtio, evankelikaaliset, ja presidentti Trump

Tavoittelevatko evankelikaalit jonkinlaista teokratiaa, autoritaarista kristillistä valtiota?

– Ainakin maata, jossa kristityillä on erityisasema. Evankelikaalien huolena on, että maa muuttuu ja he menettävät asemansa. Tässä maailmankuvassa halutaan suojella kristittyjen valtaa, mutta myös valkoisten valtaa, republikaanien poliittista valtaa ja perinteisiä perhearvoja, joissa mies on perheen pää ja avioliitto on vain miehen ja naisen välinen liitto, Markus Tiittula sanoo.

Tätä osin kuvitteellista idylliä uhkaavat hänen mukaansa etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen kasvu, sukupuolten tasa-arvo ja yhteiskunnan maallistuminen.

– Pitkälti tästä on kyse Trumpin sloganissa Make America Great Again eli MAGA. Se viestii paluusta henkisesti jonnekin noin 1950-luvulle, jolloin Yhdysvallat oli enemmän valkoinen, miehinen, maalainen ja kristillinen.

Evankelikaalit tietävät itsekin, että paluun mahdollistavaa aikakonetta ei ole näköpiirissä. Niinpä sääntöjen ulkopuolella operoiva voimamies tuntuu heistä houkuttelevalta.

Mihin perustuu evankelikaalien näkemys, että Yhdysvallat on aina ollut kristillinen valtio?

– On vaikeampi perustella muutos maallisesta uskonnolliseen järjestelmään kuin paluu johonkin mikä on aina ollut, vaikka todellisuudessa ei olisikaan ollut. Yhdysvaltain perustuslaissa ei mainita Jumalaa, Jeesusta, Raamattua eikä kristinuskoa, vaikka toki itsenäistymisen aikaan kristinuskon asema yhteiskunnassa oli keskeinen. Mitään juridista perustetta tälle väitteelle ei kuitenkaan ole, Tiittula vastaa.

[Näin oli lausuttu Kirkko ja kaupunki -lehdessä 8.10.2020 julkaistussa artikkelissa ”Virus katuu hyökkäystään Donald Trumpia vastaan” – Tony Perkinsin kommentti kertoo Yhdysvaltain uskonnollisen oikeiston lujasta uskosta presidenttiin.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti