lauantai 26. syyskuuta 2020

S Ranskan jumalanpilkkalainsäädännössä on paljon hyvää

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolusti ennen oikeudenkäynnin alkua oikeutta jumalanpilkkaan Ranskassa. Hän otti kantaa aiheeseen vieraillessaan tiistaina Beirutissa. Asiasta kertoo Spiegel.
 
Macron sanoi, että oikeus jumalanpilkkaan sisältyy sananvapauteen, ja hänen tehtävänsä presidenttinä on suojella tätä oikeutta. Hänen tehtävänsä ei olisi ottaa kantaa lehden toimituksellisiin päätöksiin.
 
Lehti ei ole pelännyt loukata ihmisiä julkaisemalla kohauttavia kuvia eri aiheista, minkä takia monet pitävät sitä sananvapauden tärkeänä kulmakivenä Ranskassa. Toisten mielestä lehti on ylittänyt rajan liian usein.
 
Ranskassa jumalanpilkalla on pitkä traditio, sillä se yhdistyy vuoden 1789 vallankumoukseen. Katolinen kirkko oli ollut merkittävässä asemassa monarkiassa. Perinteisesti on ajateltu, että niin jumalista kuin ihmisistä pitää voida tehdä loukkaavaa pilkkaa. Ranska oli ensimmäinen maa Euroopassa, joka laillisti jumalanpilkan vuonna 1881.
 
[Näin oli lausuttu Iltalahdessä 2.9.2020 julkaistussa Marikki Nykäsen kirjoittamassa uutisartikkelissa Macron puolusti oikeutta jumalanpilkkaan - Charlie Hebdo julkaisi jälleen Muhammed-pilakuvat.]

[PS. Charlie Hebdon tapausta olin itse äskettäin sivunnut tässä kirjoituksessani.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti