lauantai 12. syyskuuta 2020

S Populismi ei johdu siitä, että ihmiset olisivat tyhmiä, sanoo taloustieteilijä

Kerrot tuoreessa Wired UK:n haastattelussa varhaisesta lapsuudenmuistostasi, jossa näit isäsi huutavan raivoissaan televisiouutisille. Menit lohduttamaan häntä sanoen, että isä, älä huoli, uutiset ovat vain faktoja. Isäsi vastasi tuolloin että ’ei, ne eivät ole faktoja, vaan asioita, joita he haluavat meidän uskovan”. Keitä he nyt mielestäsi ovat ja mitä he haluavat nyt meidän uskovan?

Heh-heh, mistä alkaisin? Jo koko Brexit on rakentunut valheille. Usein sanotaan, että kansakunta on jakaantunut maalaisten ja kaupunkilaisten kesken, mutta sekään ei pidä paikkaansa.

Kyse on siitä, mistä kukin uskoo hyötyvänsä. Ei pidä paikkaansa, että kaikki hyötyisivät teknologisesta kehityksestä. Siksi kyse on rakenteista. Populismi ei johdu siitä, että ihmiset olisivat tyhmiä, vaan siitä, että järjestelmän rakenteet eivät salli heidän saavan hyötyjä järjestelmästä.

Mediakin lisää usein tätä mustavalkoisuutta ilman, että se juurikaan kyseenalaistaisi taustalla olevaa rakennetta.

[taloustieteilijä, professori Mariana Mazzucato Juha-Pekka Raesteen tekemän ja Helsingin sanomat -lehdessä 25.11.2019 julkaistun haastattelun mukaan]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti