keskiviikko 2. syyskuuta 2020

S Naisten salaiset vapauden hetket ilman huivia

Iranin huiviprotestit saivat nekin alkunsa netissä. 2014 toimittaja Masih Alinejad perusti somesivuston nimeltä My Stealthy Freedom, jossa naiset saivat jakaa kuvia ”salaisista vapauden hetkistään” ilman huivia. Nyt sillä on sekä Facebookissa että Instagramissa jo reippaasti yli miljoona seuraajaa.

Iranin hallinnon näkökulmasta se, että nainen julkaisee valokuvia itsestään ilman huivia, vaikkakin autiolla rannalla tai metsässä, on verrattavissa julkisesti huivitta esiintymiseen. Ennen kaikkea se on tottelemattomuutta.

Heille, jotka eivät uskalla tai halua riisua huiviaan avoimesti, on tarjolla myös Alinejahin kesällä 2017 masinoima #whitewednesdays-somekampanja. Siinä naiset voivat protestoida yksinkertaisesti pukeutumalla valkoiseen keskiviikkoisin.

Näyttäisi, että someprotesteilla on ainakin jotain vaikutusta. Iranin vaikutusvaltaisin nainen, varapresidentti Masoumeh Ebtekar sanoi viime vuonna, että ”nuoria tulisi kuunnella” huiviasiassa ja ettei huivinkäyttöä määräävää lakia tulisi ylläpitää painostuksen keinoin. 

[Näin oli lausuttu Me naiset -lehdessä 13.5.2019 julkaistussa Ayla Albayrakin kirjoittamassa artikkelissa ”Perheeni tappaa minut”, twiittasi saudityttö Rahaf, 18, ja sitten alkoi tapahtua – muhiiko Lähi-idässä naisten oma arabikevät?.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti