keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

S Taidetuet vääristävät kulttuuria ja myöskin tekevät taiteesta poliitikkojen leikkikentän

Suomalainen taiteilija on köyhä kuin kirkonrotta, koska suurin osa suomalaisista "taiteilijoista" tekee niin surkeaa roskaa, että kukaan ei halua maksaa siitä senttiäkään. Mikäli taiteilija tekee taidetta, jolle ei ole kysyntää, hänen ei tulekaan saada siitä penniäkään.

Jos taiteilija tahtoo elää taiteella, hänen tulee tehdä joko myyvempää tai parempaa taidetta. Kaikki muutkin joutuvat miettimään, että mitä he tekisivät saadakseen rahaa, eikä "taiteilijoilla" tule olla mitään erioikeuksia saada valtiolta tukea voidakseen elää harrastuksilla tekemättä mitään aidosti tuottavaa, josta joku haluaa vapaaehtoisesti maksaa.

Valtion taidetukiaisia tulee leikata kovalla kädellä. Jos taidetta tuetaan julkisesti, tarkoittaa se taiteen olevan suoraan poliitikkojen ja päättäjien kontrollin alaisuudessa. Ne, jotka täyttävät poliitikkojen ja virkamiesten antamat ehdot, saavat rahaa ja muut jäävät pillittämään.

Taidetuet myös syövät suoraan mesenaattien ja säätiöiden mahdollisuuksia toimia ja tukea kulttuuria. Mitä enemmän taidetta tuetaan julkisin varoin, sitä vähemmän tilaa (ja rahaa) mesenaateilla ja vastaavilla on toimia. Säätiöt eivät voi antaa kuin tekohengitystä niin pitkään kuin niitä vastassa on valtion drakoninen monoliitti.

Taidetuet myös vääristävät kulttuuria, koska ne asettavat kulttuuritoimijat eri asemaan. Ne, jotka saavat mielivaltaisia tukia, pärjäävät paremmin ja saavat paremman aseman kuin ne, joita ei tueta veroilla. Jos esimerkiksi bändi saa muutamia tonneja verovaroista, sillä on heti paljon parempi kilpailutilanne kuin kaikilla niillä tuhansilla bändeillä, jotka eivät syystä tai toisesta tukia saa. Tämä vahingoittaa suoraan kulttuurin dynaamista kehitystä ja kahlitsee kulttuurin valtiovallan ikeeseen.

Kulttuuri- ja taidetukiaisista pitää luopua nimenomaan sen vuoksi, että kulttuuri- ja taide ovat tärkeitä asioita. Aito, hyvä kulttuuri voi syntyä vain alhaalta ylös, eli ihmisten itsensä toimesta. Ylhäältä alas määrätty kulttuuri on sielutonta, status quota tukevaa, turvallista, haasteetonta ja ennen kaikkea turhaa.

[liberaali Jiri Keronen Facebookissa 8.4.2020. Ulostuloon liittyy Ylen uutisartikkeli Analyysi: suomalainen taiteilija on köyhä kuin kirkonrotta, ja säätiöt yrittävät antaa tekohengitystä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti