keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

S Professori pelkää vammaisia syrjivien asenteiden voimistuvan terveydenhuolossa

Vammaisten oikeuksiin erikoistuneen lakimiehen Jukka Kumpuvuoren mukaan hänelle on tullut muutamia yhteydenottoja, joissa on koettu syrjintää kehitysvammaisuuden perusteella tehohoidon saamisessa koronan aikana.

– Se liittyy lähinnä siihen, että näitä paikkoja ilmeisesti nyt varaillaan tulevaa varten. Siivotaan tilaa tehohoidosta ja palliatiivisesta hoidosta. Se on tietysti jäävuoren huippu, ne jotka ovat yhteydessä, Kumpuvuori toteaa.

Kumpuvuoren mukaan on selvää, että yhteiskunnassa on syrjiviä asenteita vammaisia kohtaan. Pelko on, että nyt asenteet nousevat pintaan, jos joudutaan tekemään valintoja esimerkiksi tehohoitoon pääsystä.

– Olen erityisen huolestunut. Joka ikisessä tiedotustilaisuudessa painotetaan, että suojellaan riskiryhmiä, mutta meneekö se näiden asenteiden kanssa yhteen, Kumpuvuori kyseenalaistaa.

Professori Jaana Hallamaa allekirjoittaa väitteen kehitysvammaisia syrjivistä asenteista. Hallamaan mukaan epidemiatilanteessa riski on, että asenteet voimistuvat.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 4.4.2020 julkaistussa uutisartikkelissa Lääkärit päättivät rajata 8-vuotiaalta monivammaiselta pojalta hengityskonehoidon epidemian keskellä – TAYS kieltää koronan vaikuttaneen päätökseen.] 

[Kovin ikävällä tavalla näissä hoidonrajaamisasioissa voidaan siis vielä nykyäänkin päästä jossain määrin lähelle Hitlerin Saksan käytäntöjä. Hitler ja hänen kansallissosialistinen puolueensa perustivat valtaan päästyään Saksassa kehitysvammaisten ja psyykkisesti sairaiden murhaohjelman. Murhattujen kuolintodistuksiin merkittiin aina jokin sopiva sairaus tai kuolinsyy. Vaikka valta oli tiukasti Hitlerin ja hitleriläisten käsissä, niin kovasti nutistettu kansalaisyhteiskunta onnistui kuitenkin viemään maan johdolle terveiset, että tällainen ei saa jatkua. Maan johto jatkoi murhaohjelmaa kyllä tämän jälkeenkin, mutta entistäkin enemmän salassa...]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti