Lähes kaikkien demokraattisten maiden hallitsijoiden suosio on kasvanut koronakriisin myötä. Suomessa SDP on noussut lähes Perussuomalaisten tasolle, Ruotsin demarien kannatus nousee, Trumpin kannatus on noussut, Boris Johnsonin kannatus on noussut, Viktor Orbanin kannatus on noussut ja niin edelleen.
Tämä nousu näyttäisi tapahtuvan siitä riippumatta, miten hallinto on hoitanut kriisiä. Eri maissa on valittu erilaisia taktiikoita, mutta lähes kaikissa niissä tapahtuu silti hallitsijoiden suosion nousua. Esimerkiksi Ruotsissa demareiden kannatus nousee, vaikka epidemia on räjähtänyt käsiin. Myöskään Johnsonin tai Trumpin virheet koronakriisin kohdalla eivät ole estäneet tätä kannatuksen nousua.
Politiikan tutkimuksessa tätä ilmiötä kutsutaan "Rally 'round the flag"-ilmiöksi tai -syndroomaksi. Kriisin kohdalla ihmiset luottavat keskimäärin enemmän auktoriteetteihin, sillä muutoin he joutuisivat ottamaan itse vastuun pärjäämisestään. Lisäksi kriisi vie huomion pois tavanomaisista poliittisista kysymyksistä, joista päättäjät joutuvat muutoin vastaamaan. Kriisit myös antavat valtavasti näkyvyyttä päättäjille, eikä päättäjien toimintaa kritisoida kriisien aikana samalla tavalla.
Sama ilmiö voidaan havaita myös historiasta. Esimerkiksi Kuuban ohjuskriisi, Persianlahden sota ja 9/11 nostivat kaikki USA:n silloisten presidenttien suosion entistä korkeammalle tasolle.
Raadollisesti ajatellen globaalit kriisit ovat parasta, mitä hallitsijoille voi tapahtua.
PS. Ja ennen kuin kukaan tulee kysymään, että uskonko koronan olevan tarkoituksella levitetty Bill Gatesin kehittelemä ja George Sorosin rahoittama bioase Uuden maailmanjärjestyksen luomiseksi, niin en usko. Kunhan pohdiskelen poliittisia näin iltapäivän ratoksi.
[liberaali Jiri Keronen Facebookissa 9.4.2020. Ulostuloonsa liittyy Ilta-sanomat -lehden uutisartikkeli Ylen gallup: Sdp noussut aivan perussuomalaisten kantaan]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti