sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

S Yhdysvalloissa poliisin ampuma-aseen käyttökulttuuri on jossain määrin kieroutunutta

USA:n poliisin tarpeettomasta väkivaltaisuudesta voi sanoa ainakin sen verran, että sikäläinen ampuma-aseen käyttökulttuuri on suorastaan kieorutunut. Kun Euroopassa ampuma-asetta käytetään viimeisenä keinona, voi se USA:ssa olla jopa ensisijainen keino.

Suomalainen voimankäyttöohjeistus menee ymmärtääkseni, että poliisin oman hengen ollessa välittömässä vaarassa virkatehtävässä on oikeus käyttää haavoittavaa voimaa, käytännössä ampua keskivartaloon niin monta kertaa, että uhkaaja on neutraloitu. Sivullisen hengen ollessa välittömässä vaarassa on oikeus käyttää tappavaa voimaa.

USA:ssa poliisi tarttuu aseeseen tilanteissa, joista suomalaisen poliisin odotetaan selviävän patukan, paprikasumutteen ja sähkölamauttimen avulla. Kaiken huippuna USA:n poliisin ampumakoulutuksessa poliisikokelaat koulutetaan ampumaan lähtökohtaisesti tappaakseen.

Viime vuosituhannella eräässä tv-dokumentissa muuan sikäläinen poliisi muisteli virkatehtävää, jonka traumasta hän edelleen kärsi: epäilty oli tullut häntä kohti takapihallaan hitaasti kävellen. Hän huusi yhä uudelleen pysähtymiskäskyä epäillyn vain kävellessä häntä kohti hitaasti. Hänen oli ammuttava mies kuoliaaksi. Tilanne oli hirvittävä silloin ja edelleen.

Niin. Epäilty käveli hitaasti kohti teräase kädessään. Oli aikaa ja tilaa ampua jalkoihin niin monta kertaa, että epäilty olisi ollut maassa. Mutta se ei tullut edes mieleen, koska koulutuksessa oli iskostettu, että asetta käytetään tappamiseen. Ja aika vähän aikaa sitten julkaistiin USA:sta video, jossa poliisi pysäytti auton, jonka neekerikuski lähti juosten pakoon. Poliisi juoksi perään ja ampui oliko se seitsemän vai kahdeksan laukausta, ja kaikki ylävartaloon. Ei jalkoihin tai lantioon, ei edes keskivartaloon, vaan tappavalle alueelle. Ei pysäyttääkseen, vaan tappaakseen.

Jos siis ampuma-aseen käyttökulttuuri on jo lähtökohtaisesti näin kieroutunutta, ei ihme että tuon tuostakin saa eteensä uutisia tarpeettomista tapoista. Tämä aseenkäytön menettelytatapa on toki syntynyt poliisin toimintaympäristössä, jossa rikollisilla on usein ampuma-aseet joiden häikäilemättömän käytön kynnys on hyvin matala. Ei se silti kelpaa vastaukseksi kysymykseen, miksi pakoon juoksevaa on ammuttava selkään ainoana tavoitteena tämän tappaminen.

[nimimerkki "Qroquius Kad" 1.7.2017 Unilaakson turinat -blogin merkinnän Nixon goes to China lukijakommenteissa]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti