sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

L Linkkejä Ylen uutimiin 30.7.2017

Ja taas kerran on aika melkein viikottaiselle katsaukselle uutisiin. Ja tällä kertaa on kyse pelkästään Ylen uutisista. Oi, katso:

..
Puolangan pessimistien kesätapahtuma loppui viime vuonna, mutta pessimismi jatkuu somevideoiden ja grillin kautta kainuulaisessa kunnassa.
Mari Jäntti kertoo asiasta. Oi, katso:

Monet luulivat pessimismin kuolleen Puolangalla, mutta väärässä olivat: "Maailma on liian optimistinen"

PS. Ennen oli olemassa yhdistys nimeltä Irti elämästä. Yhdistyksen jäsenet kuulemma harrastivat kaikkea "epäviileää".

**

Anniina Wallius kertoo roomalaisten sotilaiden löytyneestä kirjekokoelmasta. Oi, katso:

Ainutlaatuinen kirjekokoelma kertoo roomalaisen linnoituksen työstä ja arjesta valtakunnan äärirajalla

**
Krapulan voimistuminen ja väsymys ovat kehon keinoja kertoa, että alkoholin sietokyky on laskenut ikävuosien lisääntyessä.
Katja Oittinen kertoo asiasta. Oi, katso:

Alkoholin sietokyky alkaa laskea jo 40-vuotiaana – "Tämä tulee ihmisille yllätyksenä"

PS. Onneksi meikä on vähentänyt alkoholinkäyttöä

** 
Rautakausiharrastus on hitsannut kirjailija Milja Ketomäen ja hänen puolisonsa Juha Aaltosen tiiviisti yhteen. Kesäviikonloput vietetään viikinkiteltassa.
Anne Heino puhuu asiasta. Oi, katso:

Ei puukauhalla muinaismiekkaa voita – Kirjailija testaa taistelukohtaukset miehensä kanssa

PS. Tällainen kokeellinen arkeologia on kyllä mielenkiintoista.

**

Heidi Lipsanen kertoo, että Bangladeshissa tapetaan islamkriittisiä bloggaajia. (Näitä uhreja nimitetään Suomessa islamofoobikoiksi.) Oi, katso:

Bloggarimurhien aalto karkotti vapaa-ajattelijat Bangladeshista – Islamin radikaali tulkinta valtaa alaa

**

Poliisi ja kirjailija, palkittu dekkaristi Marko Kilpi esittää kolumnissaan, että ryyppäämisen kulttuuria ei ole ylläpitänyt alkoholin vapauttaminen, vaan sen kieltäminen ja holhoava rajoittaminen. Kertaa myös suomalaisen alkoholipolitiikan historiaa. Oi, katso:

Marko Kilven kolumni: Päästä viina pahasta

**
Matkapuhelimet ja muut kannettavat älylaitteet voivat pian latautua itsestään hyödyntämällä vain kosteutta ilmassa. Näin visioidaan Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla.
Tatu Kuukkanen kertoo asiasta. Oi, katso:

Suomalaisyliopisto aikoo mullistaa energiantuotannon – tulevaisuudessa puhelimen voisi ladata pelkästä ilmankosteudesta

I PS. Kyseessä oleva Lappeenrannan teknillinen yliopisto muuten, jos joku ei asiaa vielä tiedä, vihki kesäkuussa Jamie Hynemanin kunniatohtoriksi (linkki 1, linkki 2). The Hyneman tuli silloin viikoksi Suomeen aikaa viettämään.

II PS. Tähän asti on kehotettu ihmisiä olemaan pitämättä pesuhuoneessa kännyköitään. Koittaakohan tulevaisuudessa tähän muutos?

**

Tiina Merikanto kertoo, että suomalaistutkijat ovat saaneet aikaiseksi diabetesrokotteen, joka tulevaisuudessa tulee vähentämään ykköstyypin diabetekseen sairastuvien määrää. Ennen kuin homma saadaan valmiiksi, niin se vaatii vielä jonkin verran tutkimusta ja testauksia. Niin, ja uutisartikkelissa kerrotaan, että ykköstyypin diabeteksen syntyyn vaikuttaa enterovirus. Oi, katso:

Diabetesrokote etenee ihmistutkimuksiin – rokotteen testaus alkaa suomalaisilla vuoden 2018 lopussa

**

Anniina Wallius kertoo, että "varislinnuista fiksuimmalta" eli korpilta löytyi taas sellainen ominaisuus, jonka ihminen on luullut olevan itsensä lisäksi vain isoilla apinoilla. Se, että korppi osaa hillitä itsensä jopa seuraavaan päivään, jos odottamisesta on luvassa jotakin hyvää. Oi, katso:

Korppi suunnittelee tulevaisuutta ja hillitsee itsensä palkkion häämöttäessä

PS. Itse olen luullut, että uudenkaledonianvaris olisi jopa korppia älykkäämpi.

**

Anniina Wallius kertoo siitä, että tutkijat ovat löytäneet Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaiden syljestä merkkejä siitä, että jokin muu ihmislaji on vaikuttanut siellä nykyihmisen perimään. Ja kyse on siitä, että vaikutus perimään tapahtui ilmeisesti vasta sen jälkeen, kun nykynykyihminen oli levittäytynyt pysyvästi myös Afrikan ulkopuolelle. Oi, katso:

Nykyihmisen syljestä löytyi häivähdys muinaisesta sukulaislajista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti