Yksi radikaali tapa ratkaista terrorismiongelma voisi olla luopuminen yksilövastuun periaatteesta (jokainen on vastuussa omista teoistaan lain edessä) ja periaatteen korvaaminen yhteisöllisen vastuun periaatteella tai pikemmin instituutiolla (Community responsibility system). Yhteisöllisen vastuun instituutiossa yhteisö on kollektiivisesti vastuussa jäsentensä teoista yhteisön ulkopuolisia kohtaan.
Mallissa hyväksytään tietynasteinen rinnakkaisyhteiskunnan syntyminen mutta asetetaan rinnakkaisyhteiskunta vastuuseen jäsentensä teoista. Esimerkiksi muslimiyhteisöt voisivat noudattaa sisäisesti omaa lakiaan (sharia), mutta olisivat kollektiivisessa vastuussa jäsentensä teoista. Muslimiyhteisöille syntyisi insentiivi ilmoittaa yhteisöjen ulkopuoliset (rekisteröitymättömät) muslimit, koska kantaväestö joka tapauksessa määrittelisi tällaiset henkilöt muussa tapauksessa muslimiyhteisöjen jäseniksi.
Yksilövastuun periaate on ollut pitkään länsimaisen individualistisen ajattelun ytimessä. Mutta tilanteessa, jossa luottamus – yhtäältä maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä ja toisaalta monikulttuurin kannattajien ja kansallismielisten välillä – on alenemassa, tarvitaan erityisiä keinoja ensin terrorismin torjumiseen ja sitten luottamuksen uudelleen rakentamiseen. Valtio näyttäisi kykenemättömältä ratkaisemaan ongelmaa.
Ehdotukseni on tietysti radikaali ja käsitettävä lähinnä keskustelun avaukseksi. Se sisältää myös merkittävät ongelmansa. Esimerkiksi periaatteesta, että yhden valtion alueella on vain yksi oikeusjärjestelmä luovuttaisiin osittain ja samalla luovuttaisiin myös liberaalien yksilönvastuun periaatteesta. Ehdotuksen etu on, että terrorismin ongelma on ratkaistavissa tarvittaessa ilman valtion apua. Malli pakottaisi muslimiyhteisöt ratkaisemaan terrorismi- ja radikalisoitumisongelmansa sisäisesti.
[Jukka Aakula 20.6.2017 Sarastus-verkkolehdessä julkaistussa tekstissään Entä jos valtiot eivät kykene ratkaisemaan terrorismin ongelmaa?]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti