tiistai 11. elokuuta 2020

S Pentti Linkola -elämäkerturi Riitta Kylänpää ei halua tuomita Linkolaa fasistiksi

Linkola-elämäkerta menestyi Kylänpäästä käsittämättömän hyvin. Pian julkaisun jälkeen alkoi kuitenkin tulla lunta tupaan.

Kylänpäältä kysyttiin, miksei hän tuominnut Linkolan ajatuksia ja tekoja, onko hän itsekin joku fasisti.

Linkolan mielestä ihmiskunta ajaa maailman tuhoon, ja luonnon kannalta olisi parasta, jos mahdollisimman monet ihmiset kuolisivat.

– Olisi ilmeisesti pitänyt siinä kirjassa sanoa, että hän oli törkymöykky eikä ansaitse kelvollisten ihmisten kunnioitusta.

Kylänpäästä palaute oli outoa. Elämäkerran tekeminen perustuu luottamukseen, eikä kohteen tuomitseminen Kylänpäästä ole elämäkerturin tehtävä.

– Eihän se sitten olisi elämäkerta vaan pamfletti.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 2.8.2020 julkaistussa Tuija Siltamäen kirjouttamassa uutisartikkelissa Riitta Kylänpää ei suostunut tuomitsemaan Pentti Linkolaa fasistiksi, vaikka moni sitä häneltä vaati – Hänestä se ei kuulu elämäkerturille.]

[Itse sanoisin, että kalastaja Pentti Linkolan myönteisyys luontoa ja elukoita kohtaan tuo mieleen enemmän hitleriläisen kansallissosialismin kuin fasismin. Toisaalta se, että Linkola ei kannattanut rotuoppeja, tuo enemmän mieleen fasismin kuin hitleriläisen kansallissosialismin. (Vaikka Mussolinin ja hänen puolueensa hallitsema Italia saattoi voimaan vuonna 1938 natsi-Saksan mallia seuraten juutalaisvastaisen lainsäädännön, niin syynä oli pikemminkin Mussolinin opportunismi kuin vakaumus).]

2 kommenttia:

  1. Ikävä asia Linkolan tuomitsijoille on se, että Linkola oli valitettavan oikeassa. Ihminen on hyvää vauhtia tekemässä Maapallosta elinkelvotonta, ainakin ihmiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maapallolla ei ole myöskään kauheasti ylimääräistä tilaa, johon voisivat muuttaa ihmiset elinkelvottomammiksi muuttuneilta alueilta. Joka tapauksessa olemme melko lailla samassa sopassa.

      Poista