sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Sebastian Tynkkynen menee tässä hieman liian pitkälle kuitenkin {S}

Olen perinteisesti kannattanut sananvapautta, mikä viime päivinä on tullut ajankohtaiseksi kysymykseksi Sebastian Tynkkysen kärkevien islamiin liittyvien kannanottojen johdosta. Vaikka olen kannattanut ja kannatan jatkossakin Tynkkysen oikeutta näitä kannanottoja esittää (ja erityisen tervetulleeksi toivotan PS-nuorten aloitteen sananvapauden edistämisestä lainsäädännössä), huomaan näissä kannanotoissa erään periaatteellisen ongelman.

Näitä kannanottoja on syytetty rasistisiksi, mitä vastaan on helppo puolustautua toteamalla, että islam ei ole rotu. Tästä puolustuksesta seuraa kuitenkin ongelma: koska islam ei ole rotu vaan uskonto/ideologia, johon voi kääntyä ja josta voi kääntyä pois, niin miten islaminuskoisen tunnistaa?

Vaikka hyväksyttäisiinkin Tynkkysen antama lähtökohta siitä, että jokainen muslimi on potentiaalinen terroristi (mistä tosin olen eri mieltä viitaten tataarien vuosisataiseen rauhanomaiseen rinnakkaiseloon kantaväestömme seassa), niin edelleenkin jää epäselväksi, miten ne muslimit erotetaan väestöstä. Nykytilanteessa, jossa islam nauttii uskonvapauden suojaa, vastaus on tietysti "kysymällä". Jos kuitenkin islamista tehdään käännytysperuste, tulee muslimille houkuttelevaksi yksinkertaisesti valehdella itsensä esim. kristityksi tai ateistiksi. Valehtelu sinänsä on islamin itsensäkin oppien puitteissa hyväksyttävää silloin, kun se on suojautumisen kannalta tarpeen (ns. taqiyya).

Jos ihminen sanoo hylänneensä islamin esimerkiksi juuri siihen liittyvien vastenmielisten ihmisoikeuskäsitysten vuoksi, niin haluaisin uskoa siihen; ja sitä helpompi siihen olisi uskoa, mitä vähemmän muslimitaustaisille ihmisille luotaisiin motiiveja valehdella asiasta.

Tämän johdosta olen Tynkkysen kanssa hieman eri mieltä. Leväperäistä turvapaikkapolitiikkaa pitäisi kiristää ihan kautta linjan, ja kielteisten turvapaikkapäätösten pitäisi johtaa johdonmukaisemmin käännytyksiin. Islamin ongelmista sopii puhua, mutta nostamalla ne esille minkäänlaisen lainsäädännön tai lainsäädäntöehdotusten pohjaksi Tynkkynen antaa tarpeettomasti aseita vastapuolen käsiin.

[Oula Lintula 27.7.2016 Facebookissa]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti