keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Jumalanpilkkaa ja "kiihottamista kansanryhmää vastaan" koskevat pykälät tulisi poistaa {S}

Perschfinne Jugend ehdottaa, että Suomen rikoslaista poistetaan jumalanpilkkaa ja "kiihottamista kansanryhmää vastaan" koskevat pykälät. Tämä on hieno ja ehdottoman kannatettava ajatus. Ajatusrikospykälät eivät kuulu liberaaliin ihmisoikeuksia kunnioittavaan demokratiaan ja sananvapaus on yksi kansanvallan tärkeimmistä peruspilareista.

Sekä jumalanpilkkapykälät että kansankiihottamispykälät ovat äärimmäisen epäselviä ja epämääräisiä. Ne ovat niin sanottuja kaatopykäliä, eli pykäliä, jotka on muotoiltu sen verran hämärästi ja tulkinnanvaraisesti, että niillä saadaan tuomittua helposti suurin piirtein kenet tahansa, mikäli oikeusistuimesta vain sattuu tuntumaan siltä. Nämä pykälät eivät myöskään anna mitään sellaista oikeushyvää, jota selkeämmät ja paremmat rikoslain pykälät, kuten kunnianloukkaus tai kehottaminen rikokseen, eivät antaisi. Jumalanpilkka ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan ovat äärimmäisen laadutonta lainsäädäntöä, helposti yhtä surkeimmista, mitä koko Suomen oikeusjärjestyksestä edes löytyy.

Sananvapaudessa on tärkeää ymmärtää, että sen nimenomaisena funktiona on suojella juuri niitä mielipiteenilmaisuja, jotka loukkaavat, häiritsevät tai ahdistavat. Mielipiteet, jotka eivät häiritse ketään ja joista kaikki ovat samaa mieltä, eivät tarvitse sananvapauden suojaa, sillä kukaan ei alunperinkään pyri niitä rajoittamaan. Ainoastaan kyseenalaiset mielipiteet tarvitsevat sananvapauden suojaa.

Kiihottamispykälien ainoa funktio on siivota ikävältä tuntuvat mielipiteet maton alle pois silmistä ja pois mielestä. Se ei kuitenkaan poista niitä. Ajatusrikoksissa on kyse ainoastaan ikäviltä asioilta pakenemisesta, vastuuttomuudesta ja pelkuruudesta. Terveessä yhteiskunnassa ihmisiä ei laiteta vankilaan tai sakoteta, mikäli he puhuvat ilkeitä. Terveessä yhteiskunnassa tällaiseen reagoidaan sanomalla, että puhutpa nyt typeriä ja käyttäytyisit. Tätä ja vain tätä on todellinen vastuu omista sanoista. Mikäli mielipiteet on kriminalisoitu, silloin tämä vastuu ei toteudu, vaan se ulkoistetaan oikeuslaitokselle.

Jumalanpilkkaa ja kiihottamista koskevat pykälät tulee poistaa kokonaan lainsäädännöstä tai niitä tulee vähintään muuttaa siten, että niitä ei voi tulkita samalla tavalla mielivaltaisesti ja epäjohdonmukaisesti kuin nykyään. Mielipiteiden kriminalisointi sopii Neuvostoliittoon ja Natsi-Saksaan, mutta ei moderniin eurooppalaiseen liberaaliin demokratiaan.

Mikäli et ole valmis kuolemaan sen puolesta, että kanssasi eri mieltä olevat saavat puhua vapaasti, silloin et kannata sananvapautta.

[Jiri Keronen 22.7.2016 Facebookissa]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti