maanantai 18. heinäkuuta 2016

Mitä demokratia tarkoittaa Turkissakin {S}

Se, että hallitus on valittu vaaleilla, ei tarkoita, että se olisi valittu demokraattisesti tai että maassa olisi kansanvalta. Erdogan ja AKP ovat järjestelmällisesti tuhonneet demokratian olennaisimpia pilareita, kuten sananvapautta ja kokoontumisvapautta, sekä vainonneet toisinajattelijoita. On myös vahvasti syitä epäillä, että vaalit eivät välttämättä menneet ihan kaikkien kansainvälisten kansanvallan standardien mukaisesti.

Ulkoministeri Soinin logiikalla Suomen pitäisi tukea myös esimerkiksi Pohjois-Korean vakiintunutta valtaa, koska myös se on valittu vaaleilla. Vaalit eivät todellisuudessa kuitenkaan ole mikään tae demokratiasta tai ihmisoikeuksista.

Vaikka moni ei sitä jostain kummallisesta syystä ymmärräkään, niin demokratia ei tarkoita samaa kuin enemmistön diktatuuri. Moderniin demokratiakäsitykseen kuuluvat erottamattomana osana ihmisoikeudet, koska ilman ihmisoikeuksia demokratia ei voi toteutua ja se menettää legitimiteettinsä. Mikäli esimerkiksi sananvapaus lakkautetaan (näennäisen demokraattisella) päätöksellä, ei valtaa voi enää kritisoida ja aitoja demokraattisia mielipiteitä on mahdotonta muodostaa. Mikäli kokoontumisenvapautta rajoitetaan, vaikeutuu kansalaistoiminta kohtuuttomasti. Mikäli taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksia rajoitetaan, ihmisten mahdollisuudet kehittää itseään ja ajatteluaan vähentyvät. Ja niin edelleen. Demokratiaa ei voi olla ilman ihmisoikeuksia.

Vaikka Turkissa miten järjestettäisiin vaaleja, se ei tee siitä demokratiaa. Turkin demokratia ja ihmisoikeudet ovat paskimmassa jamassa aikoihin. EU:n tulee laittaa kaikki jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa jäihin ja Erdogania ei pidä lipoa, vaikka hän sattuukin olemaan vaaleilla valittu. Mikäli Turkki haluaa EU:n jäseneksi, pitää Erdoganille ilmoittaa tiukasti, että ensin pää pois perseestä ja sitten katsot pitkään peiliin ja mietit, että mitä jos olisit vähän vähemmän päin helvettiä.

Tosin oma veikkaukseni, että mitä tulee tapahtumaan, on se, että tämä koko juttu unohdetaan viikossa ja Erdogan jatkaa EU:n kiristämistä uhkailemalla pakolaisaalloilla ja kansansa kyykyttämistä muun muassa kieltämällä kurdien olemassaolo ja ampumalla mielenosoittajia polttavilla kaasuilla.

Välillä peräti pännii, kun on niin kyyninen ja pessimistinen.

[Pitkätukkaisen ituhipin näköinen netsi Jiri Keronen 17.7.2016 Facebookissa. Keronen viittaa tuossa ulkoministeri Soinin lausuntoon, jonka mukaan Suomi tukee kaikkia vaaleilla valittuja hallituksia. Lausunto liittyy äskettäiseen Turkissa tapahtuneeseen sotilasvallankaappauksen yritykseen.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti