keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Jos olisi vastaanottokeskuksen johtajana

Mun "mitä tekisin VOKin johtajana" -lista.

1. Mausteetonta ja taatusti arabi- ja afrikkalaiskulttuureille vierasta ruokaa joka päivä. Perusteluna kotouttaminen suomalaiseen ruokakulttuuriin. Hapanta ruisleipää. Puuroa aamulla. Halvalla valmistettavia laatikko- ja keittoruokia. Hernekeittoa ja näkkileipää torstaisin. Kaalilaatikkoa ohralla. Mustaa makkaraa. Perunaa ruskea- ja maitokastikkeiden kera. Silakkalaatikkoa. Mahdollisimman halpoja eli ei kovin tuoreita kasviksia.

2. Töitä kaikille. Töihin ei minkäänlaista sukupuolittamista mukaan vaan kaikki työt ovat sekä miesten että naisten töitä.

3. Kaikki turvapaikkapäätöksen harkintaan mahdollisesti liittyvä tieto kirjattava ylös ja toimitettava haastattelijalle.

4. Täisauna. Syöpäläisseulonta.

5. Mieslääkärit naisille ja naislääkärit miehille tekemään ikätestit ja terveystarkastukset. Ikätesti kaikille jotka ovat tulleet puberteettiin ja väittävät olevansa alaikäisiä.

6. Lapsiavioliittojen miehet suoraan syytteeseen lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista.

7. Kerran viikossa sopeutumiskeskustelu. Siinä avustajana ja tulkkina joku nuiva mamu, joka saa bonusta siitä, että paljastaa erilaiset juonet ja huijaukset. Avustaja on nimenomaan keskustelua ja sen päämääriä avustava henkilö eikä haastateltavan avustaja (vaikka haastateltava saattaisikin saada jostain sellaisen harhakuvan). Haastattelu alkaa heti haastateltavan saapuessa huoneeseen. Haastattelu videoidaan ja nauhoitetaan. Kantasuomalainen haastattelija saapuu huoneeseen vasta sen jälkeen kun mamuhaastattelija on pohjustanut haastattelua ja haastateltavaa sopivasti ja ehkä saanut selville jotain oleellista mikä on tallennettu myöhempää viranomaispäätöksentekoa tukemaan.

8. Jokaisesta - ihan pienestäkin - henkilökuntaan tai kehen tahansa kohdistuvasta aggressiosta rikosilmoitus. Tämäkin osana sopeuttamistoimintaa.

9. Yrjön sotaluento on hyvä idis.

Noin yleensäottaen arabi- ja afrikkalaiskulttuureista suuri osa on näitä "hyvin puhuttu on puoliksi tehty" -kulttuureita. Mikään puhe, opetus tms. ei mene niissä perille. Ainoa mikä saavuttaa märän pururadan on konkreettinen, kokemuksellinen rautalanka. Eli oppivat vasta sitten kun ovat oikeasti törmänneet siihen seinään jota eivät oman kulttuurinsa esiymmärryksen sokaisemina nähdä.

Paras palautuskeino olisi se, että kaikki maassaoloon tai asumiseen nojaava sosiaalinen tuki ja turva asunnosta elantoon, pankkitilien toimivuuteen jne. poistettaisiin siksi aikaa kunnes vailla maassaolo-oikeutta oleva henkilö on poistunut maasta. Lisäksi mm. monissa arabimaissa tuttu sakkosysteemi: laittomasta maassaolosta sakkoa esim. 40 euroa per päivä. Maahanpääsyä tai turvapaikkaa ei voi anoa missään Schengen-maassa ennen kuin edelliset sakot on maksettu. Mitään muuta viranomaisasiaa kuin poistumista ja poistamista ei käsitellä ennen kuin on poistunut ja maksanut sakkotilin tyhjäksi. Ja ehdottomasti kaikki turvapaikanhakuun ja/tai humanitäärisiin syihin nojaava maassaolo määräaikaiseksi ja siten, että lähtömaan tai jonkin sen alueen muuttuminen turvalliseksi katkaisee automaattisesti jokaisen sieltä tänne tulleen maassaolo-oikeuden 3kk sisällä turvalliseksi julistamisesta.

[Anonyymi kommentoija Yrjöperskeles-blogin merkinnän Luciaa ja luentoa, jossa blogin pitäjä kertoo millainen itse olisi vastaanottokeskuksen johtajana, lukijakommenteissa 15.12.2015]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti