sunnuntai 3. marraskuuta 2024

S Neuvostoliitossa puolitoista tuhatta suomalaista sotavankia nääntyi leireille ja kuljetuksiin

Neuvostoliiton vangiksi jääneitä verhosi pitkä hiljaisuus ja heidän Sotavangit-yhdistyksensäkin perustettiin vasta 1969.

Mikään vähäinen joukko he eivät olleet. Jatkosodassa Neuvostoliiton vangiksi joutui noin 3 400 sotilasta, joista 1 900 palasi hengissä kotiin. Puolitoista tuhatta miestä nääntyi leireille ja kuljetuksiin. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 8.6.2024 julkaistussa Veli-Pekka Leppäsen kirjoittamassa artikkelissa Neuvostoliiton vankileireille joutuneista suomalaisista paljastui kylmääviä tarinoita, joka on esittely Ariela Säkkisen tietoteoksesta Pahinta oli kylmyys. Paavo Yli-Vakkurin vuodet sotavankina Neuvostoliitossa sekä Petri Sarasteen tietoteoksesta Isäni vaiettu sotavankeus.]

2 kommenttia:

  1. Pitkä on ollut hiljaisuus noinkin suuresta joukosta.
    Vaan pitempi oli niistä noin 18 000 psyykkisesti vaurioituneesta, joita nimiteltiin halveksivasti "tärähtäneiksi" ja "hermovammaisiksi" eikä annettu mitään hoitoa, päinvastoin.
    Sodan jälkeen sitten heidät vaiettiin kuoliaaksi niin tehokkaasti, että ensimmäinen kattava tutkimus heistä voitiin tehdä vasta tällä vuosituhannella:

    https://suomenkuvalehti.fi/kotimaa/murtuneet-mielet-suomi-vieritti-sotatraumat-sotilaiden-omaksi-syyksi/

    He eivät sopineet mitään pelkäämättömän jermusankarin myyttiin, kuten eivät antautuneet sotavangitkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Suomi kuului niiden maiden joukkoon, jotka leimasivat omat "tärähtäneet" sotilaansa pelkureiksi tai lusmuiksi tai tärähtäneiksi yms.

      Harvemmin voidaan kuitenkaan etukäteen sanoa jostakin sotilaasta, että hajoaako tämä henkisesti sodassa vaiko ei. Periaatteessa kuka tahansa saattaa kauheassa henkisessä paineessa menettää ainakin väliaikaisesti järkensä. Ja henkisiä traumoja voi jäädä, vaikka ensin näyttäisi hyvältä.

      Tuli tässä mieleen sellainen, että rauhanturvaamisoperaatiot ovat kätevä tapa hankkia suomalaisille psykiatreille kokemusta sotilaitten traumoista ja niiden hoitamisesta. Nekin kuulemma voivat olla varsin rankkoja kokemuksia. Kuten eräs asiaa tunteva kaverini on sanonut: "Rauhanturvaaja joko tulee uskoon taikka alkoholisoituu."

      Poista