tiistai 12. marraskuuta 2024

S Rabbit voivat olla myös ateisteja

Baddiel on kasvanut ortodoksijuutalaisuuden parissa. Hän määrittelee omaa juutalaisuuttaan niin, että siihen ei kuulu niinkään taju Jumalasta tai uskonnollisista näkemyksistä kuin taju rituaaleista[...]

Standupissaan Baddiel kertoo muun muassa kerrasta, jolloin eräs rabbi pyysi häntä osallistumaan ”julkisuuden juutalaisena” erääseen rituaaliin. Baddiel yritti kieltäytyä siitä paljastamalla, että hän on ateisti. Ei se mitään, rabbi vastasi, niin olen minäkin! 

[Näin oli lausuttu Vartija-lehdessä 8.8.2023 julkaistussa Mikko Ketolan kirjoittamassa artikkelissa Juutalaisen ateistin jumalakaipuu, joka on kirja-arvostelu David Baddielin kirjasta The God Desire.]

[Eräs aikoinaan tuntemani juutalainen nainen oli sanonut mielipiteensä olevan, että kaikki juutalaiset ovat filosofeja. Tällainen seikka voi myöskin tehdä ateistirabbien olemassaolon ymmärrettävämmäksi.]

5 kommenttia:

  1. Oikeen leipärabbi olemassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Ja nykyään sellainen elämäntapa ei ole kantajalleen myöskään kovin vaarallista. Jeesuksen elinaikana olisi voinut olla toisin.

      Mutta jos tuossa implikoitu pitää paikkansa, niin eikö juutalaisuus uskonnon muotona silloin ole siinä suhteessa samanlaista kuin muinaisten roomalaisten pakanoiden uskonnollisuus? Näillekin immeisille oli ollut tärkeää tietyllä tavalla toimiminen eikä niinkään vakaa usko.

      Toki tämä luultavasti koskisi kuitenkin enemmän nykyistä juutalaista uskonnollisuutta kuin nykyaikaa edeltävää.

      Poista
    2. Oikeastaan saattaisi olla ihannetila, jos kaikkien uskontojen kaikki papit olisivatkin salaa ateisteja;
      virkamiestyyppejä jotka vain suorittavat riittejä ja rituaaleja eikä joukossa olisi yhtään kiilusilmäistä uskonsoturia yllyttämässä uskovia vääräuskoisten kimppuun.

      Poista
    3. Ei Gaius Julius Caesarkaan välttämättä toiminut etnisen ryhmänsä korkeana ylipappina kovin vakaumuksellisesti.

      Sivuhuomiona voin silti mainita, että minusta on hauskaa se, että roomalaiskatolisen kirkon piirissä on käytetty sen johtajasta paavista samaa roomalaisen animistisen uskonnon ylipapin nimitystä pontifex maximus.

      Poista
    4. Ja kyllä ehdotuksesi on kannatettava.

      Poista