Siis turvallinen tila yliopistossa? Turvassa miltä? Kritiikiltä? Vääriltä mielipiteiltä?
Yliopiston perinteisen idean kannalta koko ajatus on kauhistuttava. Ellei tutkija ja opiskelija, jonka tehtävänä on oppia ymmärtämään, mitä tutkiminen merkitsee ja mihin tietomme ja luulomme perustuvat, voi koetella käsityksiään ja tuloksiaan muita näkemyksiä vastaan, eivät ne enää ole paljon arvoiset.
Keskiajallakin oli väitöksissä mukana usein paholaisen asianajaja, advocatus diaboli, jonka tehtävänä oli yrittää etsiä argumentaation heikkouksia. Olemmeko taantumassa jo myöhäiskeskiajan henkisestä rohkeudesta yhä syvemmälle siihen aikakauteen, jota täydellä syyllä nimitettiin pimeäksi?
[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 29.11.2023 julkaistussa merkinnässä Alkaako tyhmeneminen yliopistoista?, joka on Ari Helon kirjan Intersektionaalista vai ”valkoista” ylivaltaa? Syrjäytymiskeskustelun vääristymät Suomessa ja Yhdysvalloissa esittely.]
[Tähän voidaan sanoa, että sananvapaus on luotu länsimaisten yhteiskuntien piirissä nimenomaan "väärin" ajattelevien turvaksi.]
Siellä ns. liberaalivasemmisto pitää kovaa ääntä ja suvaitsee vain omiaan. Isolla joukolla yhdessä on hypnoottinen vaikutus ihmisiin. Ikäänkuin kukaan ei ole henkilökohtaisesti vastuussa.
VastaaPoistaPimeän keskiajan yliopistoissa opetettiin Maan olevan pannukakku jota Aurinko kiertää, toisin kuin veri joka vain hölskyy edestakaisin suonistossa.
VastaaPoistaVakavissaan pohdittiin montako enkeliä mahtuu tanssimaan nuppineulan kärjelle.
Näihin aikoihin ollaan palattu, kun yliopistoissa opetetaan sukupuolia olevan vähintään 72 ja ne vaihtelevat monta kertaa päivän aikana.
Ilmasto vuoron perään joko polttaa meidät kuoliaaksi tai palelluttaa jääkauteen ja ainoa selvitymiskeino on tuhota Lännen talous;
Kiina, Intia ja Afrikka saavat jatkaa tupruttelua.
Eiköhän olisi jo korkea aika siivota yliopistoista ulos nämä pimeän keskiajan luuloja ja kuvitelmia vastaavia epätieteitä vakavissan opettavat professorit ja dosentit?
Jos joskut suvaitsevat vain omiaan, niin eivät he silloin kovin liberaaleja ole.
VastaaPoistaMaan pannukakun muoto ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys kristillisille ajattelijoille, ei myöskään useimmille warhaisten aikojen kirkkoisille.
Keskiajan oppineitten joskus älyttömäksi nykyään koettu filosofis-teologinen pohdiskelu saattoi myös auttaa terävöittämään ajattelua. Ja sen kautta aikaansaatu saattoi toimia myöhemmin perustana empiiriselle tieteelle. Kun ei vielä ollut ollut tätä, niin filosofiset ja teologiset spekulaatiot olivat aivan luonnollinen osa elämää.
Kun länsimaissa oli opittu arabien välityksellä tuntemaan Aristoteleen kirjoituksia, niin ne olivat sitten sen ajan korkeinta tiedettä eli filosofiaa, johon kaiken piti sopia ja sovittaa. Kunhan sanottu oli lisäksi jollakin lailla sopusoinnussa Raamatun tai katolisen kirkon raamatunselityksen kanssa.
Pimeällä eli varhaiskeskiajalla ei tainnut pahemmin olla toimivia yliopistoja Euroopassa.
Nykyajan uuskonservatiivit toki vastustavat vapaata ajattelua ja vapaata tieteenmuodostusta.
Mitä tulee sukupuolten "moninaisuuteen", niin onko muuten kukaan vakavissaan esittänyt sukupuolikiintiöitä näille kaikille noin 72:lle sukupuolelle?
Nisäkkäiden maailmassa lisääntyminen tapahtuu ainakin lähes yksinomaan sellaisten yksilöiden välillä, joista toisilla on suuret sukusolut ja toisilla pienet.
Lisäksi on toki olemassa suurempikin joukko erilaisia ruumiillisia ja aivojen rakenteeseen ja toimintaan liittyviä tiloja, jotka perustuvat DNA:han, uuden yksilön DNA:n muodostumiseen, DNA:n kopiointivirheisiin tms., yksilönkehityksessä tapahtuneisiin erilaisiin juttuihin ja lisäksi sikiön tai alkion kohdussa nauttimiin erilaisiin hormoniannostuksiin. Niitä on tietääkseni sen verran paljon, etten viitsi opiskella ulkoa niitä kaikkia. Tosin ne ovat verraten harvinaisia yksin homoseksuaalisuutta lukuunottamatta.
Itse jakaisin tässä asiassa ihmisyksilöt melko karkeasti jaotellen näin: heteroseksuaaliset miehet, ja sitten heteroseksuaaliset naiset, ja lopuksi kaikki muut.
Yliopistot tutkijoille ja tieteen periaatteita arvostaville!