sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

S Presidentti Trumpista tulee historia antamaan tuomionsa lopulta

Trump ei ole Aaltolan mukaan pahimmista kauhukuvista huolimatta romuttanut Yhdysvaltoja täysin, vaikka monet pitivätkin Trumpia hänen mukaansa täysin hulluna.

– Mutta onko hän ollut hyvä presidentti? Varmaan suurin osa historioitsijoista sanoisi, että hän on ollut yksi huonoimmista, Aaltola pohtii.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan George W. Bushia pidettiin yleisesti huonona presidenttinä, mutta historia on nostanut hänet hyvisten joukkoon. Sama voi mahdollisesti tapahtua myös Trumpin kohdalla.­

Trumpin onnistumisen kokonaisvaltainen arvioiminen vaatii Aaltolan mukaan historiallista etäisyyttä. Hän toteaa, että joskus historia saattaa kohdella presidenttiä paremmin kuin hänen aikalaisensa.

– Esimerkiksi George W. Bushia pidettiin yleisesti huonona presidenttinä, mutta historia on nostanut hänet hyvisten joukkoon. Trumpin onnistumisiin suhtautumista värittävät meidän omat käsitykset siitä, onko Trump ollut hyvää vai pahaa tekevä henkilö.

– Lainsäädännössä on saatettu tehdä paljon hyödyllistä ja Trumpin kausi on osittain Obaman kauden jatkumo. Hän ei pilannut kaikkia hyviä puolia ja se vaatii presidentiltä jonkinlaista taitoa, ettei tee liikaa tuhoa, Aaltola toteaa. 

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 26.10.2020 julkaistussa Anttijussi Ripaojan kirjoittamassa artikkelissa Neljä vuotta silkkaa sekasortoa? – Asiantuntijat kertovat, missä asioissa Trump on presidenttinä onnistunut.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti