perjantai 9. huhtikuuta 2021

S Neuvostoliiton Puna-armeija raiskasi ja murhasi Jugoslaviassa

Puna-armeijan toiminta oli monille serbeille järkytys, sillä sen sotilaat käyttäytyivät kuin raa’at valloittajat, eivät kuin vapauttajat. Stalinin kätyrit yrittivät esimerkiksi perustaa Jugoslaviaan vakoojaverkoston ja soluttautua partisaaneihin.

Pahinta oli puna-armeijan siviileihin kohdistama väkivalta. Jugoslavialaisissa lähteissä neuvostojoukkojen kontolle on kirjattu 1 219 raiskausta, 329 raiskausyritystä, 111 raiskausmurhaa, 248 raiskausmurhan yritystä ja 1 204 ryöstöä.

Raakuudet olivat yksi syy Jugoslavian ja Neuvostoliiton suhteiden viilenemiseen. Tito irtisanoutui Stalinista, ja Jugoslavia toteutti kylmän sodan aikaan muuhun itäblokkiin verrattuna suhteellisen itsenäistä politiikkaa.

[Näin oli lausuttu Historianet-sivustolla 2.4.2021 julkaistussa maksumuurin takana olevassa Sanimir Resicin kirjoittamassa artikkelissa Titon murskavoitto.]

4 kommenttia:

  1. Jos voissapaistetut olisivat päässeet Helsinkiin olisi täällä tapahtunut ennen näkemättömät kauheudet, ja puolet kansasta olisi marssitettu "Katyniin."Mutta jäljelle jääneen eivät
    ihannoisi monikulttuuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain tämänkaltaista siinä varmaankin olisi käynyt.

      Poista
  2. Jugoslavian numerot ovat sitäkin häijymmät, kun ne suhteutetaan siihen, että Puna-armeija oli maassa vain käväisemässä vähän aikaa koillisosissa.

    Näin siksi, ettei Titolla järkimiehenä ollut alun perinkään halua antaa Stalinille yhtään jalansijaa maassaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tito oli ollut aikaisemmin Stalinin uskollinen ja vittumainen käskyläinen, mutta partisaanivuodet tekivät hänestä miehen.

      Poista