Mitä Jeesuksesta sitten voi tietää?
Ei oikein mitään, jos tietämisen kriteerit venytetään tiukimmilleen. Jeesuksen elämästä ei ole säilynyt suoria aikalais- saati silminnäkijähavaintoja. Varhaisimmatkin tiedot Jeesuksesta on kirjattu kymmeniä vuosia hänen kuolemansa jälkeen, vaikka niiden uskotaan perustuvan aikalaishavaintoihin. Yhtään Jeesukseen liitettyä esinettä tai muuta konkreettista todistetta ei tunneta.
On kuitenkin ainakin kolme asiaa, jotka Jeesuksesta voi tietää.
Ensinnäkin: Jeesus oli todellinen historiallinen henkilö.
Tämän hyväksyvät nykyään käytännössä kaikki tutkijat, sanoo historiallisen Jeesuksen elämää 1990-luvun alusta asti tutkinut tohtori Tom Holmén Åbo Akademista.
Jeesuksen elämästä kertovia lähteitä on niin paljon, että hänen olemassaolonsa ei voi olla kokonaan keksitty. Tietysti ovat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes sekä Paavali, joiden kirjoitukset Jeesuksesta on koottu kristittyjen pyhään kirjaan Raamattuun. Mutta on myös kaksi riippumatonta lähdettä, historioitsijat Josefus ja Tacitus.
Jos antiikin historian hahmosta löytyy vastaava määrä mainintoja, hahmon historiallisuus yleensä hyväksytään mutinoitta. Näin paljon kirjallisia aikalaislähteitä ei ole esimerkiksi edes Aleksanteri Suuresta, joka sen sijaan jätti nimensä kolikoihin ja kaupunkien nimiin.
[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 24.12.2020 julkaistussa Ville Similän kirjoittamassa artikkelissa Jeesus ei ehkä syntynyt joulukuussa, mutta kolme muuta suurta asiaa hänen elämästään voidaan tietää lähes varmasti.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti