tiistai 28. heinäkuuta 2020

S Se on ongelma, että riskit sosialisoidaan, mutta voitot menevät yksityisiin käsiin

[...]Pidän yhtenä aikamme myrkyllisimmistä ongelmista sitä, että riskit sosialisoidaan, mutta voitot menevät yksityisiin käsiin. Julkinen sektori vajoaa sen seurauksena. Yksityinen sektori tekee yritysystävällisiä ratkaisuja, joilla voitot kasvavat, mutta se ei johda investointeihin. Maailmassa on paraikaa globaali investointikriisi, ja silloin ei ole mitään järkeä vain vähentää veroja. Se ei vaikuta investointeihin, se vaikuttaa vain voittoihin.

Tällainen ajattelu on vallankumouksellista korkeintaan siinä mielessä, että yhtiöt eivät pidä siitä. Ne ovat tyytyväisiä, että asiat pysyvät juuri sellaisina kuin ne nyt ovat. Nykymalli lisää voittoja, jotka muuten ovat parhaillaan globaalisti ennätystasoilla.

Esimerkiksi niin sanotun patenttiboksin [järjestelmä, jonka avulla suuryhtiöt voivat säilyttää teollisoikeuksiaan alhaisen verotuksen maissa ja laskuttaa näiden oikeuksien käytöstä tytäryhtiöitään muissa maissa] avulla voi vähentää verotusta ja luoda lisää voittoja. Siihen voisi puuttua. 

[taloustieteilijä, professori Mariana Mazzucato Juha-Pekka Raesteen tekemän ja Helsingin sanomat -lehdessä 25.11.2019 julkaistun haastattelun mukaan]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti