8. Miesten asevelvollisuus on oikein, koska naiset kokevat syrjintää muilla elämänalueilla, kuten työelämässä.
Tällaista kompensaatiologiikkaa on tarjoillut muun muassa puolustusvoimien entinen komentaja Jan Klenberg ja pitkän linjan vihreä vaikuttaja Tuija Brax.
Lähtökohta on väärä. Ei tasa-arvoa pidä tavoitella niin, että toteutetaan syrjintää eri elämänalueilla jonkinlaista tasapainoa tavoitellen.
Symmetria-argumentin heikkous paljastuu siinäkin, että johdonmukaisuuden vuoksi logiikan pitää kulkea myös toiseen suuntaan: naisten syrjintä työelämässä on oikein, koska se kompensoi miesten armeijapakkoa. Hartaasti toivon, ettei kukaan ajattele näin.
Kompensaatiofilosofia on muutenkin erikoista, koska näin sovellettuna se kostaisi keskiarvoja yksilölle. Miehet kuolevat keskimäärin naisia nuorempina, mutta tämä ei ole peruste määrätä naispuoliselle kansalaiselle jotain ylimääräistä rasitetta.
Kaiken huipuksi argumentti kompastuu siihen, että koko taustaoletus on kyseenalainen. Tilastojen valossa nuoret miehet syrjäytyvät koulutuksesta ja työelämästä useammin kuin naiset, joten miehet eivät ole sillä tavoin etuoikeutettuja, että tilannetta pitäisi tasapainottaa heikentämällä heidän asemaansa jollain ylimääräisellä lakiin kirjatulla velvollisuudella.
[Arno Kotro blogissaan 5.2.2020 julkaisemassaan Suomen nykyistä
asevelvollisuusjärjestelmää koskevia onnettoman huonoja väittämiä
käsittelevässä merkinnässä Hölmöimmät lausunnot, TOP 10]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti