maanantai 20. heinäkuuta 2020

S Neandertalinihmisen nykyihmisessä oleva geenistö pahentaa koronaviruksen oireita

Kymmeniä tuhansia vuosia sitten maailmaan syntyi lapsia, joiden toinen vanhempi oli nykyihminen, toinen neandertalilainen. Neandertalilaiset kuolivat sukupuuttoon, ja heidän muistonsa meidän perimässämme on laimennut. Se ei kuitenkaan ole kadonnut kokonaan.

Neandertalilaisten DNA:n on aiemmissa tutkimuksissa todettu vaikuttavan edelleen etenkin immuunijärjestelmässämme. Vaikka monet yhteydet ovat positiivisia, uusi tutkimus on löytänyt ikävän linkin COVID-19:ään.

Ihmiset, joilla on pieni mutaatio yhdessä kromosomissa, ovat yliedustettuina rajuja koronaoireita saavien ja niihin kuolevien joukossa. Sama mutaatio oli neandertalilaisilla, totesivat ruotsalaisen Karoliinisen instituutin ja saksalaisen Max Planck -instituutin evoluutogeneetikot Hugo Zeberg ja Svante Pääbo.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 19.7.2020 julkaistussa Anniina Walliuksen kirjoittamassa uutisartikkelissa Tutkimus: Vakavia koronaoireita saavilla on ratkaisevassa kohdassa pätkä neandertalilaisten perimää.]

[Suurin piirtein kaikille Afrikan ulkopuolisilla ihmispopulaatioilla on genomissaan neandertalinihmisten geenistöä.]

[PS. Olen muuten joskus lukenut Svante Pääbon vuonna 2015 niin englanniksi kuin suomeksi ilmestyneen kirjan Neandertalilainen: kadonnutta perimää etsimässä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti