keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

S Sananvapauden ilmapiiristä

Puhuin reilu kolme vuotta sitten eräässä tilaisuudessa sananvapauden ilmapiiristä ja kirjoitin aiheesta myös blogausta, palveluun jota ei valitettavasti enää ole. Siten siteeraan tässä parin alkukappaleen verran itseäni. Kyllä, ilmaisu on karrikoitua.
Edes uskonnollinen ihminen ei voi kirjoittaa perustelluista huolistaan omaa uskontokuntaansa kohtaan leimautumatta rasistiksi. Samaisen rasistikortin saa herkästi myös asiallisen akateemisesti perustellusta pakkoruotsin kritiikistä – tai jos puollat pakkoruotsia, se on suvakkihuorausta kruunattuna raiskausuhalla. Toimittaja tuskin voi edes säästä kirjoittaa saamatta jostain sanamuodosta helvetillisen viharyöpyn. Ehkäpä sinulla on mielipide AY-liikkeestä? EK:sta? Opiskelusta? Opiskelijoista? Puolueista? Puolesta? Vastaan? Sinulla on oikeus näihin mielipiteisiin, mutta sillä hetkellä kun julkaiset mielipiteesi, olet maailman kamalin ihminen.

Oikeus sananvapauteen ei riitä. Se ei riitä, sillä vihan mieliala tekee sananvapauden käytöstä niin kivuliasta, että vähä kerrallaan kuolevat pois mielipiteet. Ensin katoavat ne rauhalliset, ne maltilliset mielipiteet. Vähitellen hiljenevät tutkijatkin, kuihtuu tutkiva journalismi ja pian ei uskalla edes lempibändiään fanittaa, kuten teatteriohjaaja Akse Pettersson muistutti.
[maltillisuuden mestari Kyuu Eturautti blogissaan 6.5.2020 julkaisemassaan merkinnässä Jussi Karin sananvapaus: kolmas kulma]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti