maanantai 26. kesäkuuta 2017

S Suomi on tässä suhteessa Euroopan Kongo

Suomi on ainoa maa maailmassa, jonne kuka tahansa mistä päin maailmaa tahansa voi tulla ja vallata Suomen maaperän mineraalivarat itselleen. Luonnonvarojen suhteen Suomi on kuin Afrikka, josta veroparatiiseissa toimivat monikansalliset yritykset vievät kaiken arvokkaan. Paikallisille niin Suomessa kuin Afrikassa jätetään vain ongelmat, luonnon tuho, turismin alasajo sekä myrkytetyt joet ja järvet.

Niin Suomessa kuin Afrikassa nämä härskisti toimivat yritykset eivät maksa lanttiakaan veroja. Afrikassa veroparatiisiyhtiöt vuokraavat laitteet kaivoksiin ja perivät korkeina vuokrina kaiken luonnonvaroista saamansa tuoton. Afrikkalaisille eivät jää edes valtaapitäville maksettavat lahjukset, koska ne siirretään ulkomaisille pankkitileille veroparatiiseihin.

Suomessa valtio rakentaa tiet kaivoksille ilmaiseksi. Yhtiöiltä ei peritä edes mitään luonnonvara- tai kaivosveroa. Päinvastoin, valtio antaa kaivosyhtiöille Tekes- ja muita tukia.

Mineraalivarojen lahjoittaminen koko maailman yhteiseksi omaisuudeksi on tyhmää ja taloudellisesti järjetöntä. No, samaa tyhmyyden jatkumoa oli tehdä Suomesta koko maailman sosiaalitoimisto. Monet luonnonvarat ehtyvät ja niiden hinnat tulevat nousemaan. Miksei lakia korjattu vuonna 2011 kun lakia viimeksi uudistettiin.

J.L. Runeberg tarkoitti sanalla ”kaivannet” kaipaamista. Otsikossa kiteytyy kaivostoiminnan paradoksi Suomessa. Kullan vievät ilmaiseksi ulkomaalaiset mukanaan, Suomi jää köyhäksi.

[Pauli Vahtera 3.6.2017 blogissaan julkaisemassaan merkinnässä On maamme köyhä, siksi jää, jos kultaa kaivannet]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti