tiistai 7. joulukuuta 2021

S QAnon-liike tukee ekspansionistista, fasistista Venäjää

Kuten viime vuosina usein muulloinkin, on Venäjä käyttänyt voimavarojaan vahvistaakseen hämmentäviä ja epäluottamusta herättäviä ilmiöitä länsimaissa. Suomessa kytkentä Venäjän informaatiovaikuttamiseen on poikkeuksellisen suora. Näkyvin merkki siitä on Johan Bäckmanin esiintyminen Totuuden etsijät YouTube-kanavalla. Hän on sitä kautta saavuttanut todennäköisesti ensimmäisen kerran urallaan Venäjän etujen edistäjänä muutamaa ihmistä suuremman suomalaisyleisön, joka suhtautuu häneen positiivisesti. Janus Putkosen Venäjän miehittämällä Ukrainan alueella päätoimittama MV-lehti on julkaissut paljon levitetyn tekstin QAnonin perusteista. Sen on kirjoittanut Suomen QAnon-piireissä keskeinen hahmo Jarmo Ekman, joka aikoinaan oli Putkosella ja Venäjällä töissä Luhanskissa.

Bäckmanin kontaktiin panostetaan, sillä hänellä on ollut vankka vieraslista kevään ja kesän ajan jatkuneessa Venäjä-viikkokatsauksessaan. Lähetyksessä ovat vierailleet Igor Panarin, Alexander Dugin, Nikolai Starikov; Sergei Verigin ja Vladimir Baryshnikov. Nämä ovat kaikki varsin raskaan sarjan ideologeja ja historioitsijoita Venäjällä.

Bäckman on keskittynyt erityisesti Venäjän käymään kampanjointiin historian vääristelemiseksi. Kun Valko-Venäjän tapahtumat kärjistyivät, polkaisi Bäckman nopeasti pystyyn erikoislähetyksen, jossa oli vieraana paitsi Alexander Dugin, myös yhdysvaltalainen asianajaja Kline Preston, joka on aiemminkin toiminut Venäjän etujen ajajana. Jos ei muuta, niin ohjelmat kertovat siitä, että Bäckman on edelleen tiiviisti kiinni Venäjän vaikutuskoneiston verkostoissa, vaikka poisti merkinnän Strategisen tutkimuksen instituutista ennen oikeudenkäyntiään vuonna 2018. Aiemmin hän toimi virallisestikin Venäjän ulkomaantiedustelua lähellä olevan Strategisen tutkimuksen instituutin Pohjoismaiden edustajana. 

[Näin oli lausuttu Väkivallaton maanpuolustus ja sen henki  -blogissa 3.9.2020 julkaistussa merkinnässä QAnon - täydellinen salaliittoteoria.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti