sunnuntai 26. joulukuuta 2021

S Etelä-Vietnamin vastarintaliike joutui liittoutumaan kommunistien kanssa

Palatessaan Ranskan kukistumisen jälkeen Vietnamiin maa oli kahtia jakautunut 17 leveyspiirin kohdalta. Pohjoinen oli itsenäinen kommunistimaa, etelä puolestaan diktatuuri, jota lähinnä Yhdysvallat piti pystyssä. Yhdysvaltojen miehitys, mielipuolinen diktatuuri ja tunne, että maa on vain nappula Yhdysvaltain suuressa valtapelissä, saa Etelä-Vietnamin väestön vastarintaan. Tämä vastarinta kanavoituu vastarintaliikkeen, Viet Congin perustamiseen.

Etelä-Vietnamilaisten tilanne ei todellakaan ollut helppo. Kommunisteja he eivät halunneet olla, mutta joutuivat liittoutumaan heidän kanssaan. He ajoivat samoja arvoja kuin amerikkalaiset, mutta joutuivat sotimaan heitä vastaan, koska nämä olivat miehittäjiä. Heidän oma hallituksensa oli diktatuuri, jonka he halusivat syrjäyttää. Tarjolla oli vain huonoja vaihtoehtoja, joista piti yrittää valita paras. 

[Näin oli lausuttu Päivän byrokraatti -sivustolla 27.8.2021 julkaistussa kirjoituksessa PB kirja-arvostelu: A Vietcong Memoir, joka käsittelee Truong Nhu Tangin kirjoittamaa kirjaa, joka antaa eräänlaista sisäpiiritietoa Etelä-Vietnamin kansallisesta vapautusrintamasta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti