tiistai 21. joulukuuta 2021

S Oikeinajattelijat kielsivät kirjoja ja painotuotteita

Mieleeni tuli, että vielä muutama vuosi sitten jokainen yliopisto-opintojen tasolle edennyt kansalainen oli pitänyt kunnia-asianaan lukea kaikkea tarpeellista ja saatavilla olevaa kirjallisuutta riippumatta siitä, oliko joku halunnut sen kieltää vai ei. Kielletyt kirjat olivat jo periaatteessa kiinnostavia, sillä ne oli ainakin jollakin taholla ymmärretty vaikuttaviksi eli tärkeiksi, niissä siis sanottiin jotakin.

Juolahti kyllä mieleeni sekin, että miltäpä mahtaisi näyttää kassin kyljessä teksti En lue kiellettyjä kirjoja tai samaa merkitsevä Luen vain sallittuja kirjoja. Sehän olisi sama kuin julistautua henkisesti alaikäiseksi hölmöksi, vieläpä kaikkein naiiveimmalla tavalla. Kuitenkin juuri sellainen asenne näyttää nykyään olevan kaikkein kiitetyin ns. intellektuellipiireissä.

Sodan jälkeen tuli meillä ajankohtaiseksi ns. fasismin kitkeminen. Kuten nykyään, tuolla termillä saatettiin tarkoittaa lähes mitä tahansa voittaneen valtion ideologian vastaista tai ainakin sitä huonosti palvelevaa asiaa.

Kuvaavasti kerrottiin ulkoasiainministerin nootissa vuonna 1944, että painotuotteet, joiden sisältö oli tähdätty Neuvostoliiton etuja vastaan, oli viipymättä poistattava kaupoista ja kirjastokäytöstä. 

[Näin oli lausunut professori Timo Vihavainen blogissaan 25.10.2021 julkaisemassaan merkinnässä Kansan parhaaksi.]

4 kommenttia:

 1. Tämä juttu on tulossa takaisin, luulisin. Ja uuden sukupolven oikeinajattelijat ovat nämäkin tiukasti vasemmalla, sivuaineinaan intersektionaalinen feminismi, kriittinen rotuteoria jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään ainoita sananvapauden puolustajia ovat ne, joita nimitetään äärioikeistolaisiksi, pois lukien natsit yms. Äärioikeistolaiset ovat ainoita liberaaleja.

   Poista
 2. Heinrich Heine totesi, että missä poltetaan kirjoja, siellä poltetaan kohta ihmisiäkin.

  Katolisen kirkon Inkvisitiolla oli Index librorum prohibitorum, kiellettyjen kirjojen luettelo.
  Ensimmäinen julkaistiin vuonna 1529, johon mennessä inkvisiittorit olivat jo poltattaneet hyvänlaisen määrän mm. vääränlaisten kirjojen lukijoita.

  Ehkäpä viherkommunistien uuusinkvisito alkaa kohta polttaa vääräihmisiä alettuaan nyt laatia omia kiellettyjen kirjojen luetteloitaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska hitlerismin käsitetään olevan absoluuttista pahaa, ei voida tietenkään vedota hitleriläisten esimerkkiin asiassa. Koska kyse on hyvästä asiasta tällä kertaa.

   Poista