torstai 2. joulukuuta 2021

S Kuluttamisella on paljon yhteistä uskontojen kanssa

Thurén viittaa tohtorikoulutettava Mikko Kurenlahteen, jonka mukaan kuluttamisella on paljon yhteistä uskontojen kanssa. Taivaspaikan sijaan tavoitellaan vain uutta autoa tai mökkiä.

– Uskontoon kuuluvat erilaiset heimot, ja nyt on kulutusheimoja. Ostamalla asioita ja kuluttamalla tietynlaisia juttuja, pääset mukaan heimoon. Itse kuulun Apple-heimoon, vaikken ole edes ajatellut sitä tietoisesti, vaan se on tullut automaattisesti. 

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 11.8.2021 julkaistussa Meeri Niinistön kirjoittamassa uutisartikkelissa Julia Thurén esiintyy aina tässä samassa mekossa, mutta miksi sitä pidetään omituisena? Nämä 4 seikkaa selittävät, miksi ostamme jatkuvasti uutta.]

[...Ihmisen lajityypillinen ominaisuus taitaa olla se, että muodostetaan heimoja.]

2 kommenttia:

 1. Niinpä.

  Ihmisyhteisön pienin yksikkö on perhe, joka voi olla pariskunnan ja lastensa muodostama ydinperhe tai useampia sukupolvia sisältävä suurperhe.
  Useammasta preheestä muodostuu suku. Tässä kohtaa kehitys haarantuu:

  vähemmän kehittyneet populaatiot muodostavat tässä kohtaa klaanin, joka muodostuu suvuista jotka katsovat kaikki polveutuvansa samasta kantaisästä.
  Siihen se sitten jää.

  Kehittymeemmät muodostavat heimon.
  Seuraava askel on havaita, että vaikka heimot puhuvat vähän eri tavalla ja tekevät asiat vähän eri tavalla, ne kuitenkin ymmärtävät toisiaan ja tapojaan.
  Ne ymmärtävät kuuluvansa samaan kansaan ja muodostavat valtakunnan.

  Meillä hämäläiset olivat 1200-luvulla jo pitkällä tällä tiellä.
  Sitten aika loppui kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä, okei. Mutta jännää, että nykyisessä yhteiskunnan kehitysvaiheessa on näitä enemmän kuvaannollisia heimoja.

   Poista