keskiviikko 29. joulukuuta 2021

S Miksi hän käy kreationismia vastaan

Tosiasiassa syy vastustaa kreationismia on se, että minua ärsytti. Kävin sen perusargumentaation läpi. Ja niitä ei tavallaan ole niin montaa. Ja sitten kun loput siitä oli tylsää toistoa, ainut syy jatkaa mitään oli se, miten huonosti kreationistit kohtelivat toisia ihmisiä. Koko ajan. Itse asiassa joku saattaa tiedostaa, että keskusteluyhteyteni uskovaisten ja kreationistien kanssa on muuttunut koko ajan häijymmäksi. Ja tämä on syntynyt tarpeesta.

[Näin oli lausunut eräs hyvä nettituttuni yhdessä blogeistaan 1.9.2021 julkaisemassaan merkinnässä Kristillinen kulttuuri ; Pystyyn kuolevaa kansanperinnettä?.]

[PS. Kreationismi on sellainen luomisuskon muoto, jonka mukaan jokin vahva entiteetti on luonut eliöt kunkin lajinsa tai muun lisääntymiskategorian mukaan erikseen. Kreationismiin liittyy sekin, että aikoinaan Yhdysvalloissa, kun maassa ei julkisissa kouluissa saa opettaa mitenkään tunnustuksellisesti uskontoa, niin eräät kreationistit loivat ikään kuin salonkikelpoisemman version kreationismista nimeltään Intelligent Design (suomeksi "Älykäs suunnitelma").]

2 kommenttia:

 1. Olen ymmärtänyt tuon Älykkään Suunnittelun olevan eräänlainen kreationismin kädenojennus evoluution suuntaan:

  elämä on kehittynyt evoluutioteorian mukaisesti miljardien vuosien eikä seitsemän päivän aikana, mutta sitä on koko ajan ohjannut kosminen perusenergia, josta voidaan käyttää vaikkapa nimeä Jumala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rapakon takana kuitenkin liikkeen primus motor ja syy sen synnylle on ollut juuri mainitsemani heikäläinen uskonnonvapauden toteutus. Ympäri maailman yksittäisillä ihmisillä liikkeen piirissä toki saattaa olla myös aidompia motiiveja uskonmuodon valinnalleen. On liike toki ainakin muodollisesti järkevämpi 6000 vuoden ikäiseen Maapalloon uskoviin verrattuna.

   Poista