perjantai 26. marraskuuta 2021

S Maahanmuuttajan kannattaa ja tulee opetella suomen kieli

Sosiaaliturvan muuttaminen vastikkeelliseksi on asia, jota lämpimästi kannatan aivan kaikille, mutta erityisesti niille ihmisille, jotka ovat tulleet maahan humanitaarisen maahanmuuton seurauksena. Luonnollisesti vastikkeellisuus voisi koskea vain terveitä ja työkuntoisia. On muistettava, että humanitaarisen maahanmuuton seurauksena maahan saapuu myös paljon vakavasti traumatisoituneita tai muulla tavalla vajaatyökykyisiä ihmisiä, joihin ei mielestäni voi soveltaa vastikkeellisuutta. Yleisellä tasolla olen kuitenkin sitä mieltä, että ollakseen oikeutettu veronmaksajien kustantamiin tukiin, ihmisen pitää kantaa oma kortensa kekoon.

Vähintä mitä Suomeen tulija voi tehdä, on opetella suomen kielen. Kielen osaaminen on ehdoton edellytys sille, että ihminen kokee aidosti olevansa osa yhteiskuntaa. Tästä syystä kielitaito voisi mielestäni olla myös edellytys yhteiskunnan tukien saamiselle.

[Näin oli lausunut Rajkumar Sabanadesan, tamperelainen yrittäjä, muutosjohtamisen konsultti ja entinen turvapaikanhakija. Ylen sivuilla 17.8.2021 julkaistussa kolumnissaan Kaikki tiukennusehdotukset maahanmuuttajien sosiaaliturvaan eivät ole rasismia.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti