lauantai 20. marraskuuta 2021

S Kaksinaismoralismi roolijaoissa

9. Uskottava roolijako

Kun tehdään elokuvia tai TV-ohjelmia historiallisista henkilöistä, tapana on etsiä mahdollisimman paljon roolihahmoa muistuttava näyttelijä ja parannella tulosta vielä meikkauksella. Kuinka vanhanaikaista, tuumasivat britit ja rekrytoivat Henrik VIII:n vaimon Anna Boleynin rooliin pikimustan Jodie Turner-Smithin. Ilman jauhotuskäsittelyä. Tämä kun on niin edistyksellistä.

Odottelemme milloin vaikkapa historiallisista rooleistaan tunnettu Meryl Streep pääsee esittämään Winnie Mandelaa. Tai miksipä ei saman tien Nelson Mandelaa. Ei kannata pidättää hengitystään. On näet olemassa jännä keksintö nimeltä kaksoisstandardi. Katsotaanpa mitä Wikipedia sanoo tilanteesta, jossa valkoinen esittää mustaa: kyseessä on ”valkopesu elokuvissa”, kun taas jos musta esittää valkoista, kyseessä on ”värisokea roolijako”.

Muistakaa hyvät ihmiset ongelmilta välttyäksenne: Kaikki muu on rasismia paitsi mokutus ja mokutuskin on rasismia, jos sitä tekee valkoinen heteromies!

[Näin oli lausuttu Jaskan pauhantaa -blogissa 12.10.2021 julkaistun merkinnän Uutiskatsaus 41/2021 kohdassa 9. uskottava roolijako.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti