torstai 6. syyskuuta 2018

S Lavrenti Berija oli yhdessä suhteessa julkista kuvaansa parempi

Elokuva sivuuttaa joidenkin historioitsijoiden uskottavina pitämät teoriat, joiden mukaan Stalin olisi myrkytetty, ja keskittyy vallanperijöiden keskinäiseen pudotuspeliin. Riitaisa satraappijoukko yhdistää lopulta voimansa NKVD-päällikkö Berijaa vastaan, koska pelko niin luonnevikaisen yksilön valtaannoususta ylittää pyrkyrivaistot. Historiallisesti suurin ironia sisältyy siihen, että kammottavasta luonteestaan ja massiivisista rikoksistaan huolimatta Berija edusti nykynäkökulmasta liberaalia linjaa: Stalinin kuoleman jälkeen hän suunnitteli muun muassa vankileirijärjestelmän purkamista ja talouden uudistamista ja halusi antaa Itä-Euroopan kansandemokratioille mahdollisuuden valita itse suuntansa. 

[kauhistuttava kirjailija Timo Hännikäinen Sarastus-verkkolehdessä 11.5.2018 julkaistussa kirjoituksessaan Farssi ja painajainen, jossa hän käsittelee brittiläis-ranskalaista poliittista satiiria ja komediaelokuvaa The Death of Stalin (eli suomeksi 'Stalinin kuolema').]

2 kommenttia:

  1. Parissakin paikassa on näkynyt jokseenkin hämmentävä tieto, että Berija olisi ollut halukas Karjalan palautukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos hän olisi todella ollut siihen valmis, niin olisi hämmästyttävää, mitä kaikkea hänen päähänsä olisi mahtunut – samanaikaisesti. Stalinin alaisuudessa hänen joka tapauksessa oli pitänyt olla mahdollisimman kovana, ettei isännässä olisi herännyt epäluuloja miehen tarkoitusperien suhteen.

      Poista