Ratkaisut veroparatiisitalouden torjumiseen ovat olemassa: enemmän avoimuutta, parempia lakeja ja kansainvälistä yhteistyötä. Niiden toteuttamisen suurin este on se, että veroparatiiseista hyötyvillä on valtaa taloutta koskevassa päätöksenteossa.
Vauraus ja valta kulkevat käsi kädessä. Rikkailla yksilöillä on hyvät yhteydet päättäjiin ja mahdollisuus rahoittaa ehdokkaita avokätisesti. Suurilla yrityksillä ja niiden edunvalvontajärjestöillä on pelotteluvaltaa ja isot resurssit. Ne maalaavat uhkakuvia kansallisen kilpailukyvyn heikentymisestä ja vastustavat usein sääntelyä sen varjolla.
Vastaus rahan valtaan on kansan valta. Poliittisessa päätöksenteossa yhteisen edun ja ihmisten hyvinvoinnin pitäisi aina ajaa yksittäisten yritysten intressien edelle, mutta tämä ei toteudu ilman demokraattista osallistumista. Päättäjien on kuultava nykyistä laajemmin erilaisia näkemyksiä, varmistettava kansalaisyhteiskunnan edellytykset osallistua ja opittava pitämään yritykset turvavälin päässä päätöksenteosta.
Avoimuus on keskeistä. Toisaalta myös kansalaisjärjestöjen on edelleen kehitettävä osaamistaan, jotta yhä useammat pystyvät käymään vaativaa keskustelua talouden uudistamista ja toimimaan köyhimpien edunvalvojina.
[Näin oli lausuttu Lyydia Kilven kirjoittamassa Kehitysyhteistyön
palvelukeskuksen Kepan sivuilla 30.4.2018 julkaistussa artikkelissa Veroparatiiseista voidaan päästä eroon.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti