maanantai 31. tammikuuta 2022

S Komanssien imperialismi ja riisto, osa 1

 – Imperiumi-käsitteen käyttö perustuu siihen, että comanchet olivat 1700-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta lähtien useita eri alueita kontrolloiva voima, joka pystyi dominoimaan ja riistämään myös lähialueiden eurooppalaisia siirtokuntia, niin espanjalaisia kuin ranskalaisiakin. Eritoten eurooppalaisten siirtokuntien kontrolloiminen ja alistaminen teki comanchien vallasta enemmän kuin paikallisen hegemonian.

– Comanchet rakensivat oman ydinalueensa ulkopuolisia alueita dominoivan ja hyväksikäyttävän imperiumin, joka perustui sodankäynnille, kaupalle ja diplomatialle. Laajimmillaan he pitivät hallussaan Pohjois-Meksikoa melkein maan keskiosiin asti. Pohjois-Meksikon muodostamaa periferiaa comanchet riistivät ja alistivat jopa siten, että Meksikon kyky puolustautua pohjoisessa heikkeni selvästi ja Yhdysvaltojen oli helpompi olla voitokas vuosien 1848–49 sodassa, jossa se valloitti nykyisten lounaisten osavaltioidensa alueen.

[Näin oli lausuttu Helsingin yliopiston Sari Forsströmin, Jouko Nurmiaisen ja Risto Marjomaan tekemässä Pekka Hämäläisen väitöshaastattelussa "Valkonaama comanchien historioitsijana", joka oli julkaistu Historian tietosanomien niteen 1 numerossa 1 vuonna 2001.]

[PS. Komansseista on artikkeli Wikipediassa.]

2 kommenttia:

 1. No johan nyt! Intiaanit olivatkin imperialisteja ja jopa riistäjiä, vaikka meille on kerrottu heidän eläneen harmoniassa Äiti Luonnon ja Isä Maan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Mutta eivät kai ne kaikki olleet imperialisteja ja riistäjiä.

   Soitin muuten viime viikon perjantaina pitämässäni levyraatitapahtumassa "ojibwasoturin laulun". Kovin paljon sota mielessä.

   Poista